Written by 1:08 pm Ιστορική Αναδρομή

Ανάλυση δοντιών βρίσκει σημαντικό πλεονέκτημα του σύγχρονου ανθρώπου

ανάλυση δοντιών - www.dentalalert.gr

Tübingen, Γερμανία: Η εξέταση απολιθωμένων δοντιών μέσω της ανάλυσης της microwear υφής οδήγησε μία ομάδα διεθνών ερευνητών στην εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη ζωή και τις διατροφικές συνήθειες των Νεάντερναλ και των ανώτερων παλαιολιθικών, σύγχρονων ανθρώπων. Τα ευρήματα τους ρίχνουν νέο φως σε αυτό που πιθανόν οδήγησε στην εξαφάνιση των Νεάντερνταλ.

Η ανάλυση της οδοντιατρικής microwear υφής περιλαμβάνει την εξέταση και ανάλυση των χαρακτηριστικών φθοράς στην επιφάνεια των δοντιών σε μια κλίμακα υπο-μικρόμετρων.

microwear ανάλυση δοντιών - dentalalert.gr

microwear ανάλυση δοντιών


Με εκτίμηση του είδους και του βαθμού της φθοράς των 52 δοντιών που ελήφθησαν από τα απομεινάρια των ανθρώπων της Ευρώπης και της Ανατολής από 37 τοποθεσίες που χρονολογούνται μεταξύ 500.000 και 12.000 BP, η μελέτη εξέτασε την πιθανή επίδραση των διατροφικών στρατηγικών στην ανθρώπινη ανάπτυξη.
Τα αποτελέσματα δεν υποστηρίζουν τη συνήθη αξίωση ότι οι Νεάντερνταλ είχαν την τάση να είναι άκαμπτοι. Αντιθέτως δείχνουν ότι η συγκεκριμένη γενιά ανθρώπων ήταν ικανή να προσαρμόζεται σε σοβαρές διακυμάνσεις των κλιματικών κύκλων της εποχής των Παγετώνων.
“Η εναλλαγή μεταξύ ψυχρότερων και θερμότερων φάσεων αναδιαμόρφωνε ξανά και ξανά το τοπίο. Μερικές φορές, το φυσικό περιβάλλον ήταν αυτό της στέπας, και άλλες φορές υπήρχαν δάση,” εξήγησε ο Dr Sireen el-Zaatari του Ινστιτούτου Προϊστορίας, Πρώιμης Ιστορία και Μεσαιωνικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Tübingen.
Στο φυσικό περιβάλλον της στέπας, οι Νεάντερνταλ έτρωγαν κυρίως κρέας. Στα δασώδη τοπία, όμως, η διατροφή τους περιελάμβανε σημαντικές ποσότητες φυτών, όπως σκληρούς σπόρους και ξηρούς καρπούς, το οποίο οδήγησε σε περισσότερο πολύπλοκα microwear σχήματα δοντιών, δήλωσε ο  el-Zaatari.
Ωστόσο, ενώ οι Νεάντερνταλ προσάρμοζαν τη διατροφή τους ανάλογα με τους πόρους που ήταν διαθέσιμοι και εύκολα προσβάσιμοι, οι σύγχρονοι άνθρωποι φαινόταν να είχαν επενδύσει περισσότερη προσπάθεια για την εξασφάλιση πηγών τροφίμων, για παράδειγμα με τη χρήση εργαλείων για την εξαγωγή ριζών από το έδαφος. Είναι η χρήση αυτής της νέας τεχνολογίας που μπορεί να έδωσε στους σύγχρονους ανθρώπους ένα κρίσιμο πλεονέκτημα σε σχέση με τους Νεάντερνταλ, συμπέραναν οι ερευνητές.
Παρά το γεγονός ότι η γενιά των Νεάντερνταλ αναπτύχθηκε με επιτυχία για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, εξαφανίστηκε στο ζενίθ της τελευταίας παγετώδους περιόδου, περίπου 400.000 χρόνια πριν – την ίδια ώρα σχεδόν που οι σύγχρονοι άνθρωποι μετανάστευσαν στην Ευρώπη. “Αν οι διαφορετικές διατροφικές στρατηγικές είχαν ήδη αποφασισθεί τη στιγμή του γεγονότος, τότε οι σύγχρονοι άνθρωποι μπορεί να είχαν το πλεονέκτημα,” παρατήρησε ο el-Zaatari.
Πηγή: Η μελέτη με τίτλο “Neandertal versus modern human dietary responses to climatic fluctuations” διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Tübingen, σε συνεργασία με τους συναδέλφους από το Ινστιτούτο  Max Planck για την Εξελικτική Ανθρωπολογία στη Λειψία της Γερμανίας, του Πανεπιστημίου Stony Brook και του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας στο Fayetteville των Η.Π.Α. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο στις 27 Απριλίου στο περιοδικό PLΟS ONE.

(Visited 30 times, 1 visits today)

Last modified: May 26, 2016

Close