Written by 3:58 pm Κλινικά Περιστατικά

Γιατί η θεραπεία της άπνοιας είναι απαραίτητη

Θεραπεία της άπνοιας

Η έμφαση στη θεραπεία της άπνοιας ύπνου θα μπορούσε να έχει μεγάλα οφέλη για τους ασθενείς.
Έχετε ποτέ εκείνη την περίεργη αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά; Αυτή την αίσθηση ότι δεν είστε και σε τόση εγρήγορση όση θα θέλατε, και ότι μάλλον χρειάζεστε άλλο ένα φλιτζάνι καφέ.
Όλοι έχουμε τέτοιες ημέρες. Ωστόσο, αν το “μία από αυτές τις μέρες” γίνει “μία από αυτές τις εβδομάδες” ή και χειρότερα “ένας από αυτούς τους μήνες”, τότε κάτι σίγουρα δεν πάει καλά.

Τι ειναι η Απνοια

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, το ιατρικό επάγγελμά  έχει επικεντρωθεί περισσότερο στην αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας.
Η άπνοια στον ύπνο είναι μια σοβαρή διαταραχή του ύπνου, δηλαδή μια ανωμαλία που διαταράσσει τον ύπνο και προκαλεί υπνηλία την ημέρα. Στην άπνοια παρατηρούνται σύντομες διακοπές της αναπνοής. Διακόπτεται προσωρινά η είσοδος αέρα στους πνεύμονες παρά τη συνεχόμενη προσπάθεια εισπνοής.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αυτή η διαταραχή εμφανίζεται στο 8% των ανδρών ηλικίας 40-60 ετών, και στο 2% των γυναικών, δηλαδή με λίγα λόγια σε πέντε εκατομμύρια Ευρωπαίους!

Συμπτωματα και Κινδυνοι για την υγεια

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας είναι:

  1. Ροχαλητό και “πνιξιμο”.
  2. Αφύσικη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  3. Ξηροστομία.
  4. Υπερβολική εφίδρωση.
  5. Νυχτερινή ενούρηση.

Οι κίνδυνοι από το σύνδρομο άπνοιας για την υγεία του ανθρώπου είναι σοβαροί, καθώς η διαταραχή αυτή μπορεί να προκαλέσει:

  1. Καρδιακά επεισόδια
  2. Πονοκεφάλους
  3. Χρόνια κούραση
  4. Καρκίνο
  5. Κατάθλιψη
  6. Προβλήματα συγκέντρωσης
  7. Προβλήματα στη μνήμη
  8. Κακή διάθεση

Θεραπεία και αιτια της απνοιας

Τα συνηθέστερα αίτια της  άπνοιας είναι η παχυσαρκία, οι ήπιες δυσμορφίες στο σαγόνι και τη δομή του προσώπου όπως ο προγναθισμός και ο υπογναθισμός, η ρινική συμφόρηση, οι υπερτροφικές αμυγδαλές, καθώς και η μεγάλη γλώσσα.
Η άπνοια σε ήπιες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με τη μείωση του σωματικού βάρους, τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και τον περιορισμό των αλκοολούχων ποτών.
Οι ηπιότερες μορφές άπνοιας ύπνου μπορούν να θεραπευτούν με τη χρήση ενός προστατευτικού στοματικού νάρθηκα, ο οποίος ονομάζεται νάρθηκας επανατοποθέτησης της κάτω γνάθου και κατασκευάζεται από έναν προσθετολόγο, ορθοδοντικό ή οδοντίατρο. Η συσκευή αυτή πιέζει προς τα εμπρός την άνω γνάθο κι ανοίγει τον αεραγωγό στο πίσω μέρος του λαιμού.
Στις ακόμα πιο σοβαρές περιπτώσεις (Αποφρακτική Άπνοια στον ύπνο), όταν δηλαδή ο αριθμός των απνοιών ξεπερνά τις 15 ανά ώρα, τότε αντιμετωπίζεται με τη χρήση συσκευής μηχανικού αερισμού CPAP.
Η συνεχής ροή αέρα υπό πίεση κατευθείαν στη μύτη (μάσκα CPAP) θεωρείται σήμερα η καταλληλότερη θεραπεία για την αποφρακτική άπνοια ύπνου στα περισσότερα άτομα.
Πηγή: http://www.dentalproductsreport.com/dental/article/good-nights-rest?page=0,0

(Visited 16 times, 1 visits today)

Last modified: April 21, 2016

Close