Written by 4:04 pm Επιστημονικά Νέα, Κλινικά Περιστατικά

Οζονοθεραπεία: σκοτώνει μικρόβια, καταπολεμά την τερηδόνα, βοηθά στην επούλωση

Η οζονοθεραπεία είναι ένα πραγματικά χρήσιμο εργαλείο στην οδοντιατρική, αφού σκοτώνει τα βακτήρια, ελέγχει την τερηδόνα και την περιοδοντική νόσο, βοηθά στην επαναμετάλλωση των δοντιών, και θεραπεύει τους ιστούς μετά από χειρουργείο στο στόμα.

Ο Δρ.  Eric Zaremski, DDS, γενικός οδοντίατρος και το προσωπικό του, την τελευταία δεκαετία, έχουν ενσωματώσει το όζον σχεδόν σε κάθε διαδικασία.
“Το γνωρίζουμε ότι σκοτώνει τα παθογόνα μικρόβια, και γνωρίζουμε επίσης ότι βοηθά στην επούλωση,” δήλωσε ο Δρ. Zaremski, “Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην οδοντιατρική είναι βακτηριακής φύσης, ή πιο σπάνια, μυκητιασικής ή ιογενούς φύσεως. Αν έχουμε ένα εργαλείο που μπορεί να μειώσει την επίδραση αυτών των παραγόντων, τα οδοντικά προβλήματα θα ήταν λιγότερα.”

Τι ειναι και πως δουλευει

Πολλές πόλεις στις Η.Π.Α. αλλά και σε όλον τον κόσμο χρησιμοποιούν το όζον για την αποστείρωση των δημόσιων συστημάτων ύδρευσης, και επίσης το όζον χρησιμοποιείται συνήθως για την αποστείρωση φρούτων, λαχανικών, εμφιαλωμένου νερού και αναψυκτικών.
Περισσότεροι από 4.000 οδοντίατροι στις Η.Π.Α. έχουν εκπαιδευτεί ώστε να χρησιμοποιούν την οζονοθεραπεία στα οδοντιατρεία τους, ισχυρίζεται ο Δρ. Phil Mollica, DMD. Ο Δρ. Mollica είναι είναι ο πρόεδρος της Αμερικάνικης Ακαδημίας της Οζονοθεραπείας. Η Αμερικάνικη Ακαδημία Οζονοθεραπείας άρχισε να αναπτύσσει την ενσωμάτωση του όζοντος στα οδοντιατρεία το 1998 και να εκπαιδεύει οδοντιάτρους σε όλον τον κόσμο το 2002.
Οι απολυμαντικές ιδιότητες του όζοντος εκτείνονται και στον καθαρισμό των εργαλείων από ανοξείδωτο ατσάλι, σημειώνει ο Δρ. Zaremski.
Το όζον, ένα φυσικό αέριο, είναι η έντονη μυρωδιά που παράγεται στον αέρα από τις καταιγίδες. Όταν ο αέρας περνά μέσα από μια γεννήτρια όζοντος, τα μόρια του οξυγόνου διαχωρίζονται ώστε να παράξουν την πρώτη μορφή του όζοντος, που είναι αέριο.
Τα επίπεδα του όζοντος στην ατμόσφαιρα, τα οποία είναι εύκολο να μετρηθούν, χρησιμοποιούνται για την μέτρηση του νέφους, καθώς οι ρύποι όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και το οξείδιο του αζώτου είναι δύσκολο να μετρηθούν, εξήγησε ο Δρ. Zaremski. Όταν χρησιμοποιείται σε ιατρικές και οδοντιατρικές εφαρμογές τα μόρια του αερίου του όζοντος σπάνε τα κυτταρικά τοιχώματα των βακτηρίων ή μυκήτων, σκοτώνοντας τα παθογόνα.
Το όζον έχει τρεις κατηγορίες εφαρμογής: ως αέριο, μέσα σε νερό, ή σε φυτικό έλαιο. Ο Δρ. Zaremski έχει γεννήτριες όζοντος και στα τρία οδοντιατρεία του. “Προσπαθούμε να το χρησιμοποιούμε σε κάθε ασθενή, κάθε μέρα; σε όλες τις διαδικασίες που κάνουμε.” είπε ο ίδιος.
Το αέριο του όζοντος διοχετεύεται μέσω των σωληνών νερού και των σιελαντλίων ώστε να μειώσει την ποσότητα των βακτηρίων.
“Σίγουρα βοηθά γιατί όταν θεραπεύουμε ασθενείς, τα βακτήρια από το στόμα τους μεταφέρονται στον αέρα, και τα αναπνέουμε ακόμα και όταν φοράμε τις μάσκες μας,” εξήγησε ο Δρ. Zaremski , “Αλλά η χρήση αερίου του όζοντος που διοχετεύεται στο νερό σίγουρα μειώνει κατά πολύ τα εν λόγω βακτήρια που εισέρχονται στον αέρα.” και σημείωσε ότι το όφελος εκτείνεται πέρα από το προσωπικό του οδοντιατρείου.
“Κάνει το περιβάλλον του οδοντιατρείου πολύ πιο ασφαλέστερο και υγιεινό και για τους ασθενείς και για το προσωπικό,” δήλωσε ο Δρ. Zaremski. Η διπλή ικανότητα του όζοντος  να απολυμαίνει και να θεραπεύει είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τον έλεγχο της τερηδόνας, η οποία προκαλείται από τα βακτήρια.
“Δεν γνωρίζουμε ακριβώς αν απομακρύνουμε όλα τα βακτήρια από την κοιλότητα όταν χρησιμοποιούμε τον τροχό. Εφαρμόζοντας το αέριο του όζοντος στις κοιλότητες της τερηδόνας αυτό διαχέεται μέσα στους πόρους του δοντιού, σκοτώνοντας πολλά περισσότερα βακτήρια απ’ότι ο τροχός ή τα σφραγίσματα”, ανέλυσε ο Δρ. Zaremski.
Το όζον επίσης ελαττώνει την ευαισθησία των δοντιών. Για εξαγωγές, το αέριο του όζοντος εισέρχεται στην υποδοχή, στη συνέχεια η υποδοχή ξεπλένεται με οζονισμένο νερό προτού την τοποθέτηση ενός τζελ εμποτισμένου με έλαιο και όζον ώστε να επισπεύσει την επούλωση.
Η οζονοθεραπεία είναι επίσης ευεργετική για τη θεραπεία της περιοδοντικής νόσου.

Η εκπαιδευση για εφαρμογη οζονοθεραπειας ειναι απαραιτητη

Αφού έλαβε την πιστοποίηση ως εκπαιδευτής οζονοθεραπείας, ο Δρ. Zaremski έχει διδάξει πολλούς άλλους οδοντιάτρους ώστε να την εφαρμόζουν. Η χρήση του όζοντος πραγματοποιείται σε πολλές οδοντιατρικές διαδικασίες όπως στη θεραπεία της τερηδόνας, στην επαναμετάλλωση των δοντιών, στις ενδοδοντικές διαδικασίες, καθώς και στη θεραπεία της περιοδοντικής νόσου.
Η πιστοποιημένη εκπαίδευση μπορεί να θεωρηθεί ως συνεχιζόμενη εκπαίδευση, σύμφωνα με την Ακαδημία Γενικής Οδοντιατρικής.
“Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τις κοινοτικές κλινικές γιατί ο καθένας μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Είναι απλό και αποτελεσματικό,” δήλωσε ο Δρ. Zaremski.

Η οζονοθεραπεία είναι ένας τρόπος ενσωμάτωσης ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών στην οδοντιατρική.

Πηγή: Dr.Bicuspid.com

(Visited 136 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close