Written by 8:33 pm Επιστημονικά Νέα, Οργάνωση και λειτουργία Οδοντιατρείου

Η εξέλιξη της Οδοντιατρικής: Ποια είναι η τάση τώρα και τι επιφυλάσσει το μέλλον

Η οδοντιατρική έχει εξελιχθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Συχνά, μπορεί να είναι μια πρόκληση για τους οδοντιατρικούς επαγγελματίες να συμβαδίσουν με όλες αυτές τις εξελίξεις που συμβαίνουν ταυτόχρονα. Είναι σημαντικό για τον οδοντίατρο να εντοπίσει σημαντικές τάσεις μέσα στο επάγγελμα έτσι ώστε να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό το χρόνο που αφιέρωσε στις σπουδές και τα χρήματα που δαπάνησε για την αναβάθμιση.

Κυριαρχες τασεις στα κλινικα οδοντιατρικα υλικα

Η ανάπτυξη στα οδοντιατρικά υλικά τείνει να είναι εξελικτική και όχι επαναστατική. Προκειμένου να εντοπίσουμε τρέχουσες και μελλοντικές τάσεις, η ευκολότερη μέθοδος είναι να εξετάσουμε τις πρόσφατες κατευθύνσεις της έρευνας και της εμποροποίησης, και να τις προεκτείνουμε στα επόμενα χρόνια.
Για παράδειγμα, οι αποκαταστάσεις αμαγάλματος, δημοφιλείς για περισσότερο από έναν αιώνα, έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από τα υλικά στο χρώμα των δοντιών σε διάστημα είκοσι χρόνων.
Οι οδοντιατρικοί επαγγελματίες που επιδιώκουν να βελτιώσουν την θεραπεία των ασθενών ψάχνουν για υλικά αποκατάστασης τα οποία μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία της υπόλοιπης δομής του δοντιού για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Βλέπουμε την εισαγωγή βιοδραστικών αποκαταστάσεων, που πέρα από την αντικατάσταση φθαρμένων ιστών και ιστών που λείπουν, αλληλεπιδρούν με τις επιφάνειες των δοντιών για να αποθαρρύνουν την βακτηριακή δραστηριότητα και να ενισχύσουν την αποκατάσταση. Αυτά τα βιοενεργά υλικά αντιπροσωπεύουν το κοντινό και το ενδιάμεσο μέλλον.

Κυριαρχες τασεις στην οδοντιατρικη τεχνολογια

Η πρόοδος στην οδοντιατρική τεχνολογία είναι επαναστατική καθώς και εξελικτική. Έχουμε αποκτήσει και προσαρμόσει σχετικό εξοπλισμό από διάφορα τμήματα του ιατρικού τομέα, καθώς και αναπτύξει νέες μεθοδολογίες.
Η οδοντιατρική ακτινοβολία έχει αλλάξει πολύ λίγο από την εποχή του Roentgen. Η εισαγωγή της ψηφιακής ακτινογραφίας μείωσε την έκθεση των ασθενών στην ακτινοβολία, πρόσθεσε την δυνατότητα διαχείρισης διαγνωστικών εικόνων, και απλοποίησε την αποθήκευση δεδομένων.
Την επόμενη δεκαετία θα δούμε την άφιξη του διαγνωστικού προτύπου τριών διαστάσεων: ο γιατρός θα έχει την ευκαιρία να εντοπίσει τη νόσο και να εξετάσει την γενικευμένη κατάσταση της υγείας χρησιμοποιώντας τη 3-D μοντελοποίηση.
Η ανίχνευση της τερηδόνας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του οδοντιατρείου. Όσο νωρίτερα εντοπιστεί η τερηδόνα, τόσο νωρίτερα και πιο αποτελεσματικά μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι παραδοσιακές μέθοδοι για την εξέταση των επιφανειών των δοντιών και για την επιβεβαίωση της οδοντικής τερηδόνας δεν είναι ούτε αποτελεσματικές ούτε ευεργετικές για τον ασθενή.
Η εισαγωγή των ανιχνευτών φθορισμού έχει αλλάξει κατά πολύ τις παραμέτρους της εξέτασης για τερηδόνα. Σήμερα, εντελώς μη επεμβατικές τεχνικές απεικονίζουν την επιφάνεια του δοντιού, ώστε να εντοπιστούν προβληματικές περιοχές καθώς και η σοβαρότητα της βλάβης και η ανάγκη για θεραπεία.
Στο εγγύς μέλλον, η ανάμειξη των καινοτόμων ανιχνευτών τερηδόνας και της μικρού πεδίου τομογραφίας θα έχει ως αποτέλεσμα διαγνωστικές ικανότητες που είναι αδιανόητες μέχρι και σήμερα.
Τα οδοντιατρικά λέιζερ έχουν εντελώς ανανεώσει τις δευτερεύουσες οδοντιατρικές χειρουργικές επεμβάσεις. Τα πλεονεκτήματα των διαδικασιών λέιζερ έχουν επεκταθεί σε κάθε κλάδο της οδοντιατρικής, από την ορθοδοντική στην προσθετική οδοντιατρική και στην ενδοδοντιατρική.
Και η προληπτική επίδραση αυτών των ελάχιστα επεμβατικών τεχνολογιών μόλις τώρα αρχίζει να γίνεται αισθητή στην προληπτική οδοντιατρική. Έχουμε ήδη δει τα λέιζερ να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία σκληρών ιστών όπως το σμάλτο, η οδοντίνη, και τα οστά.
Αυτές οι κατευθύνσεις είναι πιθανόν να επεκταθούν σε μια εποχή όπου το μεγαλύτερο μέρος της χειρουργικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία στο στόμα θα είναι με φωτεινή δέσμη.
Οι τεχνολογίες φωτός μπορεί να είναι στα σπάργανα, αλλά η έρευνα δείχνει μεγάλα οφέλη και για τους ασθενείς και τους οδοντιάτρους. Τυπικά, αυτές οι τεχνικές είναι ιδιαίτερα προληπτικές και ελάχιστα επεμβατικές όσον αφορά στους ιστούς, τόσο τους σκληρούς όσο και τους μαλακούς.
Η γενική ιδέα είναι ότι διάφορα μήκη κύματος του φωτός μπορεί να διεγείρουν επιθυμητές ανταποκρίσεις στους φυσικούς ιστούς, ή εναλλακτικά, στοχευόμενοι ιστοί μπορούν να σπαρθούν με συγκεκριμένους υποδοχείς οι οποίοι με τη σειρά τους ενεργοποιούνται μέσω δέσμης φωτός. Συγκεκριμένα μήκη κύματος μπορούν να επικεντρωθούν στην επιφάνεια του ιστού (ή κάτω από την επιφάνεια) ώστε να ενθαρρύνουν την επούλωση με την διέγερση ευεργετικών αντιδράσεων και να οδηγήσουν στην επίλυση της φλεγμονής.

Κυριαρχες τασεις στην εξελιξη των επιλογων θεραπειας του ασθενη

Οι κύριες κατευθύνσεις για τη θεραπεία των ασθενών περιλαμβάνουν τρεις βασικές ιδέες: πρόληψη (διάγνωση και θεραπεία των προβλημάτων νωρίς ή πριν αρχίσουν), ελαχιστότητα (αντιμετώπιση προβλημάτων όσο συντηρητικά είναι δυνατόν), και άνεση (εξασφάλιση ότι ο ασθενής έχει μια ευχάριστη συνολική εμπειρία).
Αυτές οι έννοιες ισχύουν για τις παραδοσιακές επιδιώξεις ενός οδοντιατρείου, όπως άμεσες και έμμεσες αποκαταστάσεις, ενδοδοντία, ορθοδοντική, εμφυτεύματα, κλπ. Οι οδοντίατροι οι οποίοι δεν προσφέρουν (και προωθούν) αυτές τις παραμέτρους στους ασθενείς τους, θα βρεθούν με πολύ λιγότερη πελατεία απ’ότι θα ήθελαν.
Οι ασθενείς ενθουσιάζονται περισσότερο με ορισμένες επιλογές θεραπείας απ’ότι με άλλες. Η λεύκανση των δοντιών και οι όψεις πορσελάνης (αισθητική οδοντιατρική) έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς και ώθησαν την αναγνώριση και αποδοχή της οδοντιατρικής θεραπείας.
Η χρήση οδοντιατρικών συσκευών για τον αθλητισμό και τον πιο άνετο ύπνο έχει αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού και την εξοικείωσή του με τις οδοντιατρικές θεραπείες. Ο ρόλος της οδοντιατρικής των εμφυτευμάτων ήταν πάνω από δύο δεκαετίες παλιός. Ωστόσο, αυτή η τεχνική μόλις έχει αρχίσει την ανοδική πορεία της.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εκτεταμένη χρήση των τεχνικών των εμφυτευμάτων για να αποκατασταθούν απώλειες δοντιών και λειτουργικές απώλειες είναι η τιμή! Τα τεχνικά και κλινικά προβλήματα έχουν λυθεί πολύ καιρό πριν.
Τώρα, βέβαια, όσο το κόστος υλικού των εμφυτευμάτων πέφτει κατακόρυφα, και οι οδοντίατροι και οι οδοντοτεχνίτες προσπαθούν να βρουν λογικά επίπεδα αμοιβών για τις διαδικασίες που σχετίζονται με την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, οι ασθενείς επωφελούνται και ολοένα και περισσότερα επιλέγουν αυτόν τον εξαιρετικό τρόπο θεραπείας.

Τασεις στην εξελιξη της αλληλεπιδρασης οδοντιατρου-ασθενη

Σε τελική ανάλυση, η επιτυχία του οδοντιατρείου εξαρτάται πάντοτε από την αλληλεπίδραση μεταξύ του οδοντιάτρου και του ασθενούς (και φυσικά του προσωπικού του οδοντιατρείου). Αυτό είναι απίθανο να αλλάξει στο εγγύς ή στο απώτερο μέλλον.
Ωστόσο, η σχέση μεταξύ οδοντιάτρου-ασθενούς αλλάζει συνεχώς για πολλά χρόνια και είναι πιθανό να εξελιχθεί και ταχύτερα στο εγγύς μέλλον. Ο ασθενής σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό ενημερωμένος, αλλά όχι πάντα καλά. Οι άμεσα διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο σπάνια ελέγχονται για την ακρίβεια τους.
Στην πραγματικότητα, η παραπληροφόρηση είναι πολύ πιο πιθανή. Οι ασθενείς, ωστόσο, υποθέτουν ότι είναι γνώστες και συχνά προκαλούν τον οδοντίατρο. Είναι σημαντικό για τον οδοντίατρο να διορθώσει την παραπληροφόρηση του ασθενούς, αλλά χωρίς να προσβάλλει ή να υποβαθμίσει τον ασθενή.
Αυτό είναι μερικές φορές ένα δύσκολο έργο. Είναι πολύ πιο καλό και ευκολότερο να έχουμε ένα αποτελεσματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ασθενείς στο χώρο της υποδοχής, και στα δωμάτια θεραπείας. Αυτή η προληπτική μεταφορά πληροφοριών μπορεί να αντισταθμίσει μέρος των εσφαλμένων δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί από τον ασθενή, και να οδηγήσει σε ερωτήσεις που τελικά θα ενθαρρύνουν την κατάλληλη θεραπεία.

Νεα κλινικα προτυπα: Στους επομενους 12 μηνες, στα επομενα 5 χρονια

Στους επόμενους 12 μήνες, είναι πιθανό να δούμε μια σημαντική αναδιάρθρωση του τμήματος των οδοντιατρικών εμφυτευμάτων, του κόστους τους για τον οδοντίατρο και τον ασθενή, και μια σημαντική αύξηση στη δημοτικότητα και τη χρήση τους.
Το ποσοστό των οδοντιάτρων που στέλνει οπτικά αποτυπώματα κατευθείαν στο εργαστήριο θα αυξηθεί. Βιοενεργά υλικά αποκατάστασης θα είναι τα τελευταία και τα πιο εξαιρετικά στην επανορθωτική οδοντιατρική.
Τα περισσότερα υλικά αποκατάστασης θα είναι αυτοκόλλητα, προαναγγέλοντας την έλευση της 8ης γενιάς, ή και με καθόλου κόλλα. Η σχέση μεταξύ της στοματικής υγείας και της συστηματικής υγείας θα καθιερωθεί περισσότερο στο μυαλό του κοινού, ενθαρρύνοντας την καλύτερη στοματική φροντίδα και οδοντιατρική συμβουλευτική.
Στη διάρκεια των επόμενων 5 ετών, ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές αναμένονται. Οι διαγνωστικές και χειρουργικές τεχνολογίες που απαιτούνται για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος θα καταστήσουν τη διαδικασία τόσο προβλέψιμη που οι περισσότεροι από τους γενικούς οδοντιάτρους θα προτιμήσουν να πραγματοποιήσουν οι ίδιοι τη διαδικασία, αντί να τη στείλουν έξω σε ειδικούς.
Οι οδοντίατροι όχι μόνο θα παίρνουν αποτυπώματα οπτικά, αλλά θα χρησιμοποιούν το μοντέλο και την εκτύπωση 3-D για να δημιουργήσουν την απαιτούμενη απόχρωση που ταιριάζει σε στεφάνες και γέφυρες μέσα σε λίγα λεπτά.
Μια ποικιλία από ασθένειες του στόματος θα αντιμετωπίζονται από τον οδοντίατρο. Τα τελευταία 100 χρόνια έχουν δείξει μια ραγδαία ανάπτυξη στην οδοντιατρική τεχνολογία και μία ακόμη πιο γρήγορη ανάπτυξη των οδοντιατρικών υλικών.
Στις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν σημειωθεί άλματα στην αποκατάσταση της στοματικής υγείας, τη λειτουργικότητα, και την αισθητική. Με μια απλή προέκταση, το μέλλον διαγράφεται χρυσό για το οδοντιατρικό επάγγελμα.

Είναι μια συναρπαστική εποχή για να είσαι οδοντίατρος!

Πηγή
 

(Visited 231 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close