Written by 2:42 pm Οργάνωση και λειτουργία Οδοντιατρείου

Οδοντιατρική Καρέκλα: Τα 4 απαραίτητα χαρακτηριστικά

Οι οδοντίατροι συχνά, όταν επιλέγουν την οδοντιατρική τους καρέκλας, σκέφτονται μόνο την άνεση του ασθενούς. Ωστόσο, η επιλογή της οδοντιατρικής καρέκλας θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη επίδραση στον οδοντίατρο απ’ότι στον ασθενή.

Όταν είσαι σε μια έκθεση με σκοπό να αγοράσεις μια οδοντιατρική καρέκλα, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις;
Ξαπλώνεις στην καρέκλα, γιατί φυσικά θες ο ασθενής σου να νιώθει άνετα.
Ωστόσο, αν συγκρίνουμε πόσες ώρες το χρόνο ο μέσος ασθενής περνά ξαπλωμένος στην οδοντιατρική καρέκλα, με το χρόνο που εσύ καταναλώνεις πάνω από στόματα, ποιος πραγματικά βρίσκεται στον μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης δυσφορίας ή πόνου;
Για δεκαετίες, το επίκεντρο πολλών κατασκευαστών οδοντιατρικών ειδών ήταν η άνεση του ασθενούς, αλλά δεδομένου ότι το πρόβλημα τραυματισμών και πόνου των οδοντιάτρων εν ώρα εργασίας έχει έρθει στο προσκήνιο, οι κατασκευαστές οδοντιατρικών καρεκλών επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στα εργονομικά χαρακτηριστικά της οδοντιατρικής καρέκλας.

Όταν μιλάμε για εργονομικά χαρακτηριστικά, εννοούμε χαρακτηριστικά που να διευκολύνουν την ουδέτερη στάση της σπονδυλικής στήλης, των ώμων, του αγκώνα, και των καρπών, να διατηρούν την κατάλληλη μηχανική του σώματος, και να περιορίζουν το υπερβολικό τέντωμα. 

Εδώ είναι τα 4 κορυφαία εργονομικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να σκεφτείς:

1.Μικρο και λεπτο ερσεικεφαλο.

Αυτά τα προσκέφαλα αφήνουν μεγαλύτερο χώρο για τα πόδια, και καθιστούν ευκολότερη την προσβασιμότητα.

2. Η επανω πλατη της καρεκλας να είναι στενη.

Αυτό επιτρέπει την ευκολότερη πρόσβαση στην στοματική κοιλότητα, ειδικά από τα πλάγια.

3.Ρυθμιστης υψους καρεκλας.

Ο ρυθμιστής ύψους χρειάζεται να κατεβάζει την καρέκλα αρκετά χαμηλά, ώστε να επιτρέπει στον οδοντίατρο να εργαστεί κρατώντας μια χαλαρή στάση στον βραχίονα. Η καρέκλα πρέπει επίσης να μπορεί να προσαρμοστεί αρκετά ψηλά, ώστε ο οδοντίατρος να έχει την επιλογή να σταθεί άνετα, για παράδειγμα σε περιπτώσεις εξαγωγών, χωρίς να σκύβει μπροστά.

4. Ρυθμιστης Περιστροφης

Αυτή η λειτουργία επιτρέπει στην καρέκλα να περιστρέφεται κατά τη διάρκεια της εργασίας.
Πηγή

(Visited 471 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close