Written by 3:02 pm Διάφορα

Υπερβολική συνταγογράφηση οπιοειδών μετά από εξαγωγές

Οι οδοντίατροι μπορεί να συνταγογραφούν υπερβολικές ποσότητες οπιοειδών μετά από εξαγωγές δοντιών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο περιοδικό της Αμερικάνικης Ιατρικής Ένωσης (American Medical Association).Η κατάχρηση οπιοειδών έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας στις Η.Π.Α. Αυτή η κατάχρηση μπορεί να ξεκινήσει με μια συνταγή φαρμάκων για απλή θεραπεία του πόνου, όπως σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Η έρευνα δείχνει ότι συνήθως οι οδοντίατροι συνταγογραφούν οπιοειδή μετά από εξαγωγές, παρά τις ενδείξεις ότι ένας συνδυασμός μη-στεροειδών φαρμάκων και ακεταμινοφαίνης μπορεί να παρέχει πιο αποτελεσματική θεραπεία για τον πόνο μετά από μία εξαγωγή δοντιού. “Αυτή η συνήθης οδοντιατρική διαδικασία μπορεί να αντιπροσωπεύει μία σημαντική περιοχή υπερβολικής συνταγογράφησης οπιοειδών στις Η.Π.Α. Καθώς η πολιτεία υλοποιεί προγράμματα προκειμένου να μειώσει την υπερβολική συνταγογράφηση οπιοειδών φαρμάκων, θα ήταν σημαντικό να συμπεριληφθεί και η οδοντιατρική περίθαλψη σε αυτές τις προσεγγίσεις,” έγραψαν ο συγγραφέας της μελέτης Brian Bateman, MD, και συνεργάτες του από το τμήμα Φαρμακοεπιδημιολογίας και Φαρμακοοικονομικών στο Brigham και το Νοσοκομείο Γυναικών της Βοστόνης.
Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν περισσότεροι από 2.75 εκατομμύρια ασθενείς από μια εθνική βάση δεδομένων υγείας μεταξύ των ετών 2000 και 2010. Συμπεριλήφθηκαν όλοι οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική διαδικασία εξαγωγής δοντιού. Η μελέτη περιλάμβανε τη συχνότητα των συνταγών για οπιοειδή οι οποίες συμπληρώθηκαν εντός 7 ημερών καθώς και τη φύση και την ποσότητα των οπιοειδών που διανεμήθηκαν.
Το υψηλότερο ποσοστό των συνταγών αφορούσε νέους ηλικίας από 14 έως 17 ετών (61%), ακολουθούμενο από το ποσοστό που αφορούσε τις ηλικίες από 18 έως 24 ετών (52%). Η μέση ηλικία των ασθενών στους οποίους συνταγογραφήθηκαν οπιοειδή ήταν 24,9 έτη και περισσότερο από το 60% των ασθενών ήταν γυναίκες. Ανάμεσα στα πιο κοινά οπιοειδή ήταν η υδροκωδόνη (στο 78% των συνταγών), ακολουθούμενη από την οξυκωδόνη (15,4%), προποξυφαίνη (3,5%), και κωδεΐνη (1,6%).
Ο ενδιάμεσος αριθμός των “χιλιοστόγραμμων των ισοδυνάμων μορφίνης” που διανεμήθηκε στους ενήλικες μετά από εξαγωγή δοντιού ήταν 120. Αυτός ο αριθμός ήταν υψηλότερος για του ασθενείς που υποβλήθηκαν σε περισσότερο επεμβατικές διαδικασίες, όπως η εξαγωγή έγκλειστων δοντιών.
“Αν και μια περιορισμένη προμήθεια οπιοειδών μπορεί να χρειάζεται σε ορισμένους ασθενείς μετά από εξαγωγή δοντιού, αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι ποσότητες οπιοειδών που συνταγογραφούνται είναι συχνά δυσανάλογες της αναμενόμενης έντασης και διάρκειας του πόνου που ακολουθεί μια εξαγωγή, ιδίως αφού μη οπιοειδή αναλγητικά μπορεί να είναι αποτελεσματικά σε αυτές τις περιπτώσεις,” έγραψαν οι συγγραφείς.
Η Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. ανακοίνωσε πρόσφατα ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση αυτού που αποκαλεί ως “Επιδημία κατάχρησης οπιοειδών”. Επίσης, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν δώσει νέες οδηγίες για τη συνταγογράφηση οπιοειδών φαρμάκων για τον χρόνιο πόνο.
Αυτές οι οδηγίες συμπεριλαμβάνουν τα ακόλουθα:
Προτιμάται η θεραπεία με μη οπιοειδή για τον χρόνιο πόνο, , με εξαίρεση τις περιπτώσεις καρκίνου, υποστηρικτικής θεραπείας και προθανάτιας κατάστασης.
Όταν χρησιμοποιούνται τα οπιοειδή, θα πρέπει να συνταγογραφείται η χαμηλότερη δυνατή αποτελεσματική δόση  για τη μείωση των κινδύνων υπερδόσολογίας και της διαταραχής που προέρχεται από τη χρήση οπιοειδών.
Οι προμηθευτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά τη συνταγογράφηση οπιοειδών και να παρακολουθούν στενά όλους τους ασθενείς.
Ενώ οι οδοντίατροι συνταγογραφούν λιγότερα οπιοειδή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, το ποσοστό θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών στις Η.Π.Α. υπερδιπλασιάστηκε από 6 σε 13,8 ανά 100.000 ανθρώπους στην περίοδο από το 1999 μέχρι το 2013, σύμφωνα με έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Πηγή

(Visited 30 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close