Written by 1:09 pm Διάφορα

Οι προσδοκίες των ασθενών για την ορθοδοντική θεραπεία: Τι δείχνουν οι έρευνες

Οδοντιατρείο

Υπάρχει μια αυξανόμενη εστίαση στην “περίθαλψη με επίκεντρο τον ασθενή”. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη εστίαση της έρευνας στη διερεύνηση των επιπτώσεων των ψυχοκοινωνικών παραγόντων στην κλινική φροντίδα. Η ορθοδοντική θεραπεία συνήθως πραγματοποιείται σε έφηβους με τις μελέτες να δείχνουν ότι η θεραπεία γίνεται για τη βελτίωση του προσώπου, την υγεία των δοντιών και τη λειτουργία του στόματος.
Ο σκοπός της συστηματικής αυτής ανασκόπησης είναι να αξιολογηθεί ο ρόλος των προσδοκιών των ασθενών από την ορθοδοντική θεραπεία.
Μέθοδοι
Έρευνες πραγματοποιήθηκαν στις βάσεις δεδομένων των Pubmed, Cochrane, Web of Science and PsychINFO. Πειραματικές μελέτες (συστηματικές ή όχι, προορατικές, αναδρομικές, και τμηματικές) με ποιοτική ή/και ποσοτική ανάλυση των προσδοκιών των ασθενών ή της ορθοδοντικής θεραπείας ως θέμα λήφθηκαν υπόψιν. Δύο ανεξάρτητοι κριτικοί έλεγξαν τις μελέτες, με έναν και μοναδικό κριτικό στην εξαγωγή δεδομένων. Η ποιότητα της μελέτης εκτιμήθηκε από δύο κριτικούς που χρησιμοποίησαν τα κριτήρια της STROBE (Strengthening the Reporting of Observational studies in Epidemiology). Λόγω της ετερογένειας των σχεδιασμών της μελέτης παρουσιάστηκε μια συνοπτική έκθεση.
Αποτελέσματα

  • Συμπεριλήφθηκαν 13 μελέτες οι οποίες είχαν δημοσιευτεί σε 14 εργασίες(10 διατμηματικές μελέτες, 1 RCT, και δύο ερωτηματολόγια εξελίξεων).
  • Και οι 13 ήταν ποσοτικές μελέτες στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια για τη μέτρηση των παραμέτρων ενδιαφέροντος.

Δύο ευρεία θέματα συνοψίστηκαν:

  • Προσδοκίες όσον αφορά στην εμπειρία της διαδικασίας της θεραπείας και τις επιπτώσεις της στην ποιότητα ζωής (7 μελέτες)
  • Προσδοκίες όσον αφορά στην έκβαση της θεραπείας και τα οφέλη της (6 μελέτες)

Συμπεράσματα
Οι συγγραφείς κατέληξαν στο ακόλουθο συμπέρασμα:
“Για τους ασθενείς, οι προσδοκίες για την εμφάνιση των δοντιών τους και τη βελτίωση των λειτουργιών του στόματος είναι περισσότερες στην ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας. Ωστόσο, η τρέχουσα έρευνα είναι φτωχή ποιοτικά σε μεθοδολογία και ανάλυση των αποτελεσμάτων, ακόμα και τα τυποποιημένα ερωτηματολόγια υιοθετήθηκαν από άλλες έρευνες. Αυτό αποδυναμώνει τα στοιχεία των υπο-παραγόντων που επηρεάζουν τις προσδοκίες των ασθενών. Ο ρόλος των προσδοκιών στην ορθοδοντική θεραπεία ή κάποιοι σχετικοί παράγοντες όπως η ικανοποίηση του ασθενή δεν έχουν ερευνηθεί. Χρειάζεται η διεξαγωγή περισσότερων ερευνών στο μέλλον και συνίσταται μια καλά κατασκευασμένη θεωρία.”
Σχόλια
Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της σχετικής βιβλιογραφίας, αν και ερευνήθηκε μια σειρά από βάσεις δεδομένων ο περιορισμός σε μελέτες που δημοσιεύτηκαν μόνο στην Αγγλική γλώσσα μπορεί να είχε αντίκτυπο στα ευρήματα. Συνολικά, οι συγγραφείς θεώρησαν πως η ποιότητα των διαθέσιμων στοιχείων ήταν κακή, και έκαναν μια σειρά από σχετικές συστάσεις για τις μελλοντικές έρευνες:

  1. Κατασκευή θεωρητικού μοντέλου για το πώς οι ασθενείς διαμορφώνουν τις προσδοκίες τους από την ορθοδοντική θεραπεία και επίδειξη των καθοριστικών και συμβαλλόμενων παραγόντων, τόσο θεωρητικά όσο και πειραματικά.
  2. Έρευνα της φύσης, της έκτασης και των κλινικών συμπερασμάτων της σχέσης μεταξύ των προσδοκιών και των μετέπειτα αποτελεσμάτων της θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων των αξιολογήσεων της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων.
  3. Έρευνα των αλλαγών ή των διαφορετικών ρόλων των προσδοκιών σε διαφορετικές κλινικές.

Με την αποκάλυψη σημαντικών επιπέδων της ορθοδοντικής θεραπείας, μια σαφέστερη κατανόηση των προσδοκιών των ασθενών μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα της θεραπείας.
Πηγή

(Visited 32 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close