Written by 2:33 pm Διάφορα, Επιστημονικά Νέα

8 πράγματα που το στόμα αποκαλύπτει για την υγεία

Ο οδοντίατρος σας μπορεί να πει αρκετά για την κατάσταση του σώματός σας.
1.Τι βλέπει ο οδοντίατρος: Ή καλύτερα σε αυτήν την περίπτωση τι μυρίζει. Η αναπνοή σας είναι δυσάρεστη.
Τι μπορεί να σημαίνει: Οι κυριότερες αιτίες της δυσάρεστης αναπνοής είναι η κακή στοματική υγιεινή, και η ασθένεια των ούλων. Ωστόσο, η δυσοσμία του στόματος μπορεί να οφείλεται και σε μόλυνση στα ιγμόρεια, ειδικά αν ο οδοντίατρος σας εξακολουθεί να παρατηρεί την οσμή όταν εκπνέετε από τη μύτη, όπως αναφέρει ο Mark Wolff, DDS, PhD, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Καρδιολογίας και ολοκληρωμένης φροντίδας στο τμήμα της Οδοντιατρικής του New York University College. Η κακοσμία μπορεί επίσης να προκληθεί από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση – σε μια μελέτη στο περιοδικό Journal of General Internal Medicine διαπιστώθηκε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των συμπτωμάτων γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης  και της κακής αναπνοής – ή από την άπνοια στον ύπνο – όπως αναφέρει η Ruchi Sahota, DDS, εκπρόσωπος της American Dental Association – επειδή οι άνθρωποι με άπνοια είναι πιο πιθανό να αναπνέουν μέσα από το στόμα τους τη νύχτα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα στο στόμα (μια άλλη αιτία της κακοσμίας στην αναπνοή).
Επόμενο βήμα: Αν ο οδοντίατρος σας αποφασίσει ότι το πρόβλημα δεν είναι το βούρτσισμα των δοντιών ή η ασθένεια των ούλων, μάλλον θα σας παραπέμψει στον παθολόγο σας για να βρεθεί η πραγματική αιτία.
2.Τι βλέπει ο οδοντίατρος: Τα ούλα σας ματώνουν κατά τη χρήση οδοντικού νήματος, και το ίδιο συμβαίνει κάθε φορά που το χρησιμοποιείτε.
Τι μπορεί να σημαίνει: Όταν ξεκινάτε τη χρήση οδοντικού νήματος μετά από διακοπή και παρατηρήσετε κάποια αιμορραγία τις πρώτες μέρες, αυτό είναι φυσιολογικό, λέει η Ruchi Sahota. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι τα ούλα που συνεχίζουν να ματώνουν κάθε φορά που χρησιμοποιείται οδοντικό νήμα.  “Θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι είστε προ-διαβητικοί, διαβητικοί και δεν το γνωρίζετε ή, αν έχετε ήδη διαγνωστεί με διαβήτη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας δεν είναι υπό έλεγχο», λέει η Sahota. Αν και δεν είναι ακριβώς σαφές γιατί ο διαβήτης και ασθένειες των ούλων συνδέονται (ή αν υπάρχει αιτιώδης επίδραση στη σχέση τους), η Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας υποστηρίζει ότι οι διαβητικοί είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν την ασθένεια στα ούλα, διότι η κατάσταση τους, τους κάνει πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις.
Επόμενο βήμα: Εάν γνωρίζετε ότι έχετε διαβήτη και τα ούλα σας συνεχίζουν να αιμορραγούν, μιλήστε με το γιατρό σας για το πώς να διαχειριστείτε την κατάσταση καλύτερα. Και αν ο οδοντίατρος σας είναι ο πρώτος που υποπτεύεται διαβήτη, θα σας συστήσει να κάνετε μια εξέταση για τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
3.Τι βλέπει ο οδοντίατρος: Άσπρες κηλίδες στη γλώσσα ή εσωτερικά του μάγουλου.
Τι μπορεί να σημαίνει: Η υπερ-ανάπτυξη του μύκητα Candida στο στόμα) μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία άσπρων κηλίδων στη γλώσσα σας ή στο εσωτερικό των μάγουλων, και μπορεί να σηματοδοτεί ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Όλοι έχουμε τον μύκητα candida στο στόμα μας, αλλά διατηρείται υπό έλεγχο αν το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι υγιές. Οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν τις κηλίδες είναι όσοι  υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία για καρκίνο ή έχουν σοβαρές ανοσο-καταστολές, όπως HIV. Ωστόσο, επίσης ένα κρύωμα, η λήψη αντιβιοτικών ή η χρήση κορτικοστεροειδών για παθήσεις όπως το άσθμα μπορεί να κάνει κάποιον πιο ευάλωτο.
Επόμενο βήμα:  Ένα αντι-μυκητιακό φάρμακο μπορεί να βοηθήσει να καθαρίσουν αυτές οι κηλίδες.
4.Τι βλέπει ο οδοντίατρος: Φθαρμένα δόντια.
Τι μπορεί να σημαίνει: Είστε πιο αγχωμένοι απ’ότι συνειδητοποιείτε. Το στρες μπορεί να οδηγεί σε τρίξιμο των δοντιών, και φθορά τους. Μια μελέτη του 2010 στο Journal of Research in Personality διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που βαθμολογήθηκαν υψηλότερα στην νευρωτική κλίμακα είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να τρίζουν τα δόντια τους. Η έρευνα στο International Journal of Oral Science το 2014 ανέφερε ότι το παρατεταμένο σφίξιμο στο σαγόνι μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη στον ιστό της άρθρωσης που συνδέει το σαγόνι και το υπόλοιπο του κρανίου σας.
Επόμενο βήμα: Ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας συστήσει μια προστατευτική συσκευή, όπως η ακρυλική μασέλα για να φοράτε τη νύχτα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά.
5.Τι βλέπει ο οδοντίατρος: Λαμπερά και καθαρά δόντια, αλλά φλεγμονές στα ούλα.
Τι μπορεί να σημαίνει: Είναι σπάνιο (ο Wolff αναφέρει ότι του συνέβη μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια των 34 χρόνων εμπειρίας του), αλλά είναι δυνατόν ορισμένοι τύποι οξείας μυελογενούς λευχαιμίας να εξαπλωθούν στα ούλα και να προκαλέσουν αιμορραγία, οίδημα και φλεγμονή. “Αυτό που θα μας υποψίαζε προς αυτήν την κατεύθυνση θα ήταν τα κόκκινα ούλα που ματώνουν κατά την αφή, όταν την ίδια στιγμή τα δόντια είναι άψογα καθαρά με πολύ λίγη πλάκα», λέει ο Wolff. Αυτό σε συνδυασμό με την αδυναμία και  την απώλεια βάρους αξίζει μια επίσκεψη στο γιατρό για αξιολόγηση.
Επόμενο βήμα: Εάν ανταποκρίνεστε στα κριτήρια αυτά, προγραμματίστε μια συνάντηση με τον γιατρό σας.
6.Τι βλέπει ο οδοντίατρος: Τα οστά στις οδοντιατρικές ακτινογραφίες σας δεν παρουσιάζουν καλή εικόνα.
Τι μπορεί να σημαίνει: Τα οστά της γνάθου δεν είναι απρόσβλητα από τις επιπτώσεις της οστεοπόρωσης, και σε μια ακτινογραφία, μπορούν να έχουν μια “γυαλινη” εμφάνιση, λέει ο Wolff. Η οστεοπόρωση αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας των δοντιών. Οι γυναίκες με οστεοπόρωση είχαν κατά μέσο όρο 3,3 λιγότερα δόντια από τις γυναίκες χωρίς, όπως σημειώνεται σε μια μελέτη στο περιοδικό Κλινικής Περιοδοντολογίας.
Επόμενο βήμα: Ζητήστε από το γιατρό σας να σας κάνει ένα τεστ οστικής πυκνότητας. Αν δείχνει ότι έχετε ή βρίσκεστε σε κίνδυνο για οστεοπόρωση, μπορείτε να συζητήσετε για φάρμακα και άλλους τρόπους για να επιβραδύνετε την εξέλιξη της.
7.Τι βλέπει ο οδοντίατρος: Το στόμα σας είναι πολύ, πολύ ξερό.
Τι μπορεί να σημαίνει: Φάρμακα όπως τα αντισταμινικά μπορεί να στεγνώσουν το στόμα σας, αλλά ένα εξαιρετικά ξηρό στόμα (όπως στην περίπτωση που δεν θα μπορούσατε να καταπιείτε ένα κράκερ χωρίς νερό) είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα του συνδρόμου Sjogren, μιας αυτο-άνοσης πάθησης στην οποία τα λευκά αιμοσφαίρια επιτίθενται στους αδένες που παράγουν υγρασία στο σώμα. Η πάθηση αυτή διαγιγνώσκεται σε ανθρώπους άνω των 40, και 9 στους 10 ασθενείς είναι γυναίκες. Η έλλειψη του σάλιου, επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών.
Επόμενο βήμα: Αν υποψιάζεται Sjogren, ο Wolff παραπέμπει τους ασθενείς κατ ‘ευθείαν σε ένα ρευματολόγο για εξετάσεις.
8.Τι βλέπει ο οδοντίατρος: Πληγές στο πολύ πίσω μέρος του στόματός σας.
Τι μπορεί να σημαίνει: Θα μπορούσε να είναι καρκίνος του στόματος, το οποίο δεν είναι ακριβώς σύνηθες, αλλά δεν είναι και σπάνιο.  Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι 45.780 νέες περιπτώσεις καρκίνου της στοματικής κοιλότητας ή του φάρυγγα διαγνώστηκαν το 2015, πάνω από το ήμισυ του αριθμού των αναμενόμενων περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος. Ο καρκίνος στη βάση της γλώσσας και στις αμυγδαλές (που ονομάζεται και στοματο-φαρυγγικός καρκίνος) προκαλείται συνηθέστερα από την μόλυνση του ιού  ανθρώπινων θηλώματων (HPV). Αν και οι βλάβες μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο στόμα, το πιο πιθανό είναι να αναπτυχθούν κάτω από τη γλώσσα, γύρω από τη βάση, και κοντά οισοφάγο σας, λέει η Judith Haber, PhD, κύρια ερευνήτρια του προγράμματος διδασκαλίας Στοματο-Συστηματικής Υγείας (TOSH) στο NYU College της Νοσηλευτικής. Οι όγκοι στην στοματική κοιλότητα και  οι στοματο-φαρυγγικοί όγκοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτυχθούν σε άνδρες απ’ότι σε γυναίκες, και η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει μια πρόσφατη άνοδο στις περιπτώσεις στοματο-φαρυγγικού καρκίνου που συνδέονται με τον HPV.
Επόμενο βήμα: Αν ο οδοντίατρος σας παρατηρήσει αυτές τις βλάβες, μπορεί να σας ρωτήσει σχετικά με τη σεξουαλική σας δραστηριότητα για να εκτιμήσει κατά πόσον θα μπορούσατε να έχετε προσβληθεί από HPV, αφού το στοματικό σεξ είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι μολύνονται στο στόμα από HPV, λέει ο Haber. Μπορεί τότε να σας παραπέμψει στο γιατρό σας ή σε έναν ογκολόγο για εξετάσεις.
Πηγή

(Visited 141 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close