Written by 4:30 pm Διάφορα, Επιστημονικά Νέα

Τα πρώτα δόντια του μωρού σας: Ποια συμπτώματα είναι φυσιολογικά και ποια όχι

Τι κακό μπορεί να κάνει η μόνιμη αναπνοή από το στόμα σε ενήλικες και παιδιά;

Η διαδικασία της οδοντοφυΐας είναι ένδειξη υγιούς ανάπτυξη του μωρού σας, ωστόσο χαρακτηρίζεται από κάποια ιδιαίτερα συμπτώματα, μερικά από τα οποία μπορεί να “συγκαλύψουν” ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί το μωρό.
Μία νέα επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Pediatrics παρουσιάζει ποια συμπτώματα θεωρούνται φυσιολογικά κατά την ανάπτυξη των πρώτων δοντιών και ποια χρειάζονται περισσότερη διερεύνηση.
Οι ερευνητές έδωσαν κυρίως έμφαση στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, κοινώς στον πυρετό, και πώς συνδέεται ως σύμπτωμα με την οδοντοφυΐα. Ο Δρ. Πωλ Καζαμάσσιμο, από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδικής Οδοντιατρικής επισημαίνει ότι ένα παιδί εμφανίζει πολύ υψηλό πυρετό, δυσανασχετεί πολύ έντονα ή δεν τρώει ή πίνει τίποτα για μέρες, τότε χρειάζεται ο γονέας να δώσει προσοχή. Όπως αναφέρει ο ειδικός, σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα δεν είναι κάτι χρόνιο. Εμφανίζονται για λίγο και υποχωρούν, οπότε δουλειά κάθε γονέα είναι να ανακουφίσει το παιδί και να ελέγχει το σφυγμό του. Ο πυρετός ή μια λοίμωξη δεν συνδέονται απαραίτητα με την ανάπτυξη των πρώτων δοντιών, οπότε οι γονείς πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον παιδίατρο ώστε να εντοπιστεί η πραγματική τους αιτία.
Τα περισσότερα μωρά ξεκινούν να βγάζουν τα πρώτα τους δόντια στην ηλικία των τεσσάρων έως έξι μηνών. Επειδή όλα τα μωρά δεν εκδηλώνουν ακριβώς τα ίδια συμπτώματα κατά την περίοδο της οδοντοφυΐας, οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Άλλα μωρά έχουν έντονη σιελόρροια, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν εξανθήματα στο πρόσωπό τους, ενώ άλλα παρουσιάζουν οίδημα και ευαισθησία στα ούλα ή προβλήματα στον ύπνο. Επίσης, αρκετά μωρά δείχνουν ότι δυσανασχετούν λόγω της οδοντοφυΐας τραβώντας τα αφτιά τους ή το δέρμα του προσώπου τους, αρνούνται να φάνε ή να πιουν λόγω του πόνου ή ανεβάζουν δέκατα.
Όσον αφορά τον πυρετό, φυσιολογική θεωρείται η θερμοκρασία σώματος που δεν ξεπερνά τους 38,3 βαθμούς Κελσίου. Ο Καζαμάσσιμο αναφέρει πως τα συμπτώματα που θα εμφανίσει το μωρό, όποια κι αν είναι αυτά, δεν διαρκούν συνήθως πάνω από τρεις με πέντε ημέρες. Ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει ήπιο αναλγητικό, κατάλληλο για μωρά, προς ανακούφιση των ενοχλήσεων.
Ωστόσο, το μωρό δεν πρέπει να παίρνει για μέρες τα αναλγητικά. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν επιβάλλεται η επίσκεψη στο γιατρό. Πέραν του υψηλού πυρετού, ανησυχητικά συμπτώματα θεωρούνται επίσης οι πληγές ή φλύκταινες στο στόμα (που δεν υποχωρούν), καθώς και η παντελής απώλεια της όρεξης και η διάρροια.
Πηγή

(Visited 32 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close