Written by 1:18 pm Διάφορα

Φθορές στα δόντια: Ο ρόλος της διατροφής

υγιεινή διατροφή

Οι βάσεις για την πρόληψη της φθοράς των δοντιών είναι το καθημερινό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος, μαζί με καθαρισμό δύο φορές το χρόνο και συχνές οδοντιατρικές εξετάσεις.
Ωστόσο, η διατροφή μας είναι επίσης σημαντική. Εδώ θα βρείτε μερικά είδη τροφών και τη σχέση τους με τα δόντια.
Άμυλο: Το ρύζι, οι πατάτες, ή το ψωμί, όταν διαλύονται από τα ένζυμα απελευθερώνουν γλυκόζη και άλλα σάκχαρα, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν από τα βακτήρια του στόματος με αποτέλεσμα να παραχθούν οξέα που είναι ο κύριος εχθρός του σμάλτου των δοντιών. Ενώ αυτές οι τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο για φθορές, είναι καλύτερες από την απλή ζάχαρη, εκτός αν τα αμυλούχα τρόφιμα περιέχουν προσθήκη ζάχαρης όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις πολλών δημητριακών, μπισκότων και κέικ. Από την άλλαη πλευρά, λιγότερο επεξεργασμένες τροφές με άμυλο, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν άλλες ιδιότητες που προστατεύουν τα δόντια.
Φρούτα και Λαχανικά: Παρά το γεγονός ότι τα φρούτα περιέχουν σάκχαρα, δεν φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο φθοράς εάν καταναλώνονται φρέσκα. Στην πραγματικότητα, τρώγοντας φρέσκα φρούτα αντί για απλή ζάχαρη ή τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη, ο κίνδυνος φθοράς μειώνεται (τα αποξηραμένα φρούτα, από την άλλη, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διότι απελευθερώνουν ελεύθερα σάκχαρα όταν αποξηραίνονται). Τα λαχανικά είναι συχνά ινώδη, και απαιτούν περισσότερο μάσημα με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται περισσότερο σάλιο το οποίο εξουδετερώνει τα οξέα του στόματος.
Όξινα τρόφιμα και ποτά: Χρόνια στοματική οξύτητα διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών. Εκτός όμως από το οξύ που παράγεται από τα βακτήρια του στόματος, πολλά φαγητά και ποτά (κυρίως αναψυκτικά, αθλητικά και ποτά ενέργειας) περιέχουν υψηλά επίπεδα οξέος. Η επίδρασή τους επιδεινώνεται αν η διάρκεια στην οποία καταναλώνονται αυτά τα ποτά είναι μεγάλη.
Γαλακτοκομικά: Το τυρί, το γάλα, και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν ιδιότητες οι οποίες αποτρέπουν τη φθορά και προστατεύουν τα δόντια. Είναι πλούσιες τροφές σε ασβέστιο το οποίο μπορεί να απορροφηθεί από το σμάλτο και να συμβάλλει στην τόνωση παραγωγής σάλιου. Το γάλα περιέχει λακτόζη, η οποία μειώνει την παραγωγή οξέος, και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, φώσφορο και καζεΐνη τα οποία αποτρέπουν τη φθορά των δοντιών.
Η καλύτερη συμβουλή μας είναι να αποφεύγετε τα ελεύθερα σάκχαρα, τις τροφές με επιπρόσθετη ζάχαρη, και όξινα φαγητά και ποτά, και να αυξήσετε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Αυτό δεν είναι μόνο μια καλή συνταγή για τη γενική διατροφή σας, αλλά επίσης συμβάλλει στην προστασία των δοντιών σας.
Πηγή

(Visited 14 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close