Written by 2:32 pm Διάφορα, Επιστημονικά Νέα, Κλινικά Περιστατικά

Γιατί τα σιδεράκια στους ενήλικες γίνονται και πιο δημοφιλή

Νεαρή γυναίκα φοράει σιδεράκια

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία των Ορθοδοντικών, ο αριθμός των ενηλίκων που αναζητούν ορθοδοντική θεραπεία παρουσιάζει σταθερή αύξηση κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών, με άνοδο 40% μεταξύ του 1989 και του 2012. Κι ενώ μερικοί από τους ασθενείς πηγαίνουν στον ορθοδοντικό για πρώτη φορά, πολλοί είναι οι ασθενείς που έχουν ξανακαθίσει στην “ορθοδοντική καρέκλα”.
Για τους περισσότερους, αυτός ο υποτροπιασμός είναι άλλο ένα σημάδι του χρόνου. Τα “παρασυρόμενα” δόντια είναι κάτι αναπόφευκτο όσο μεγαλώνουμε, κι αυτό χάρη σε ένα φυσικό φαινόμενο που ονομάζεται “φυσιολογική εγγύς εκτροπή”, η οποία γίνεται συχνά εμφανής στα 40. Τα δόντια “μεταναστεύουν” προς τον κεντρικό άξονα του στόματος ακριβώς κάτω από τη μύτη. Όχι μια καλή εμφάνιση.
Προφανώς, παρά τις εφηβικές προσπάθειες διόρθωσης, τα πεισματάρικα δόντια μας μοιάζει να θέλουν να πάρουν τις παλιές θέσεις τους. “Πάντα θέλουν να πάνε εκεί που ήταν” λέει ο Dr. Marc Lowenberg, αισθητικός οδοντίατρος, “Αυτό το μάθαμε στην πρώτη μας διάλεξη ορθοδοντικής. Τα δόντια έχουν μνήμη.” Το αν αυτή η “μετανάστευση” συμβαίνει στο βαθμό που κάποιος να θελήσει να κάνει κάτι γι’αυτό, είναι ένα άλλο θέμα.
“Στο ανθρώπινο σώμα τίποτα δεν παραμένει σταθερό” λέει ο ορθοδοντικός Adam Schulhof από τη Νέα Υόρκη, “Θα έλεγα πως τα δόντια όλων των ενηλίκων που απέφυγαν το μασελάκι συγκράτησης θα παρουσιάσουν κίνηση.”
Από αυτή τη σκοπιά φαίνεται, πως ένα χαμόγελο με σκούρες σκιές στις πίσω γωνίες του στόματος – αυτό που ο Dr. Marc Lowenberg ονομάζει “αρνητικό χώρο”- απέχει πολύ από το ιδανικό χαμόγελο. Αντιθέτως, ο στόχος είναι ένα πλατύ χαμόγελο  με όσα περισσότερα δόντια γίνεται. “Πάντα χρησιμοποιώ την Julia Roberts ως παράδειγμα”, λέει ο Lowenberg, “Στο χαμόγελό της φαίνονται 12 δόντια.”
Οι ενήλικες που θέλουν να διορθώσουν το χαμόγελό τους, έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλές λύσεις όπως: τα κλασσικά μεταλλικά σιδεράκια, τα διάφανα κεραμικά, τα σιδεράκια γλώσσας, καθώς και τους αόρατους πλαστικούς νάρθηκες όπως το Invisalign. Κάθε λύση έχει μια λίστα από πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, από την τιμή μέχρι το μέγεθος του πόνου κατά την εφαρμογή.
Αν και τα σιδεράκια γλώσσας όπως το Incognito, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα ένα ίσιο χαμόγελο ενώ είναι διακριτικά στηριγμένα πίσω από τα δόντια, είναι σίγουρα ελκυστικά είναι επίσης πολύ δαπανηρά: 10,000 δολλάρια, περίπου το διπλάσιο της τιμής των παραδοσιακών. Σύμφωνα με Schulhof, έναν ειδικό του στόματος, ο οποίος αντιμετωπίζει συχνά τις περιπτώσεις των Νεοϋορκέζων που έχουν εμμονή με την εμφάνισή τους, αυτή η τιμή έχει να κάνει με το γεγονός ότι ένα ρομπότ στη Γερμανία προσαρμόζει τα σύρματα που θα μπουν στα δόντια του εκάστοτε ασθενή.
Από την άλλη μεριά, οι νάρθηκες όπως οι Invisalign είναι σημαντικά λιγότερο ακριβοί σε σχέση με τα σιδεράκια γλώσσας (περίπου 4.000-7.000 δολλάρια ανάλογα με τον επαγγελματία), και προσφέρουν ένα ίσιο χαμόγελο χωρίς ένα στόμα γεμάτο μέταλλο. Το θέμα με τους νάρθηκες είναι πως κάποιος πρέπει να τους φοράει όλη μέρα, κάθε μέρα (εκτός φαγητού και βουρτσίσματος), το οποίο απαιτεί πειθαρχία. Οι ασθενείς συχνά χρειάζονται 30 ή περισσότερους νάρθηκες, οι οποίοι συχνά είναι κατασκευασμένοι με τρόπο ώστε να προσαρμόζονται σε ένα σύνολο από προκαθορισμένες κινήσεις. Εν τούτοις αν ο ασθενής χάσει την αίσθηση του σε ποια φάση βρίσκονται τα δόντια του, τότε θα πρέπει η διαδικασία να επαναληφθεί από την αρχή.
Πηγή
 
 

(Visited 95 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close