Written by 2:50 pm Επιστημονικά Νέα

Πώς να διατηρήσετε τα δόντια του παιδιού σας υγιή

Ξεκινάει σήμερα ο δωρεάν προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος παιδιών στο Αγρίνιο

Υπάρχουν μια σειρά από πράγματα που οι γονείς μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να απολαύσουν μια ζωή με υγιή δόντια και ούλα, λέει ένας ειδικός της οδοντιατρικής.
Ξεκινήστε με τη δημιουργία των θεμελίων μιας υγιεινής διατροφής, τον περιορισμό των σνακ, το τακτικό βούρτσισμα και την καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος, λέει ο Stephen Mitchell, διευθυντής της Παιδοδοντιατρικής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ. Φυσικά, οι τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις είναι επίσης ζωτικής σημασίας.
Η φθορά των δοντιών είναι η πιο συχνή χρόνια νόσος μεταξύ των παιδιών στην Αμερική. Είναι τέσσερις φορές πιο συχνή από το άσθμα, δήλωσε ο Mitchell. Η κατανάλωση πάρα πολλών ποτών με φυσική ή επιπρόσθετη ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών, όπως εξήγησε ο ίδιος.
“Κοιτάξτε την ετικέτα στα ποτά. Αν ο αριθμός των θερμίδων είναι μεγαλύτερος από 10 ανά μερίδα, τότε οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, όπως είπε ο Stephen Mitchell σε ένα ενημερωτικό δελτίο του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα. Τα ποτά με υψηλή θερμιδική αξία θα πρέπει να περιοριστούν σε ένα ή δύο την ημέρα.
Κάθε μέρα τα παιδιά θα πρέπει να έχουν τρία ισορροπημένα γεύματα, τα οποία θα περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, πρωτεΐνες και γαλακτοκομικά. Αυτό θα μειώσει την ανάγκη των παιδιών για σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, και ως εκ τούτου θα μειωθεί ο κίνδυνος της φθοράς των δοντιών.
“Κάντε τα γλυκά μικρές απολαύσεις. Τις καθημερινές οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν τα παιδιά τους στο να καταναλώνουν ένα συνδυασμό από ένα ή δύο ζαχαρούχα ποτά, γλυκά, ή καραμέλες.” δηλώνει ο Mitchell.
“Η τερηδόνα, και ιδιαίτερα η τερηδόνα που οφείλεται στο μπιμπερό, είναι σχετική με το χρονικό διάστημα στο οποίο τα δόντια του παιδιού εκτίθενται στη ζάχαρη. Εάν χρησιμοποιείτε μπιμπερό ή μικρό κυπελλάκι, χρησιμοποιείστε το όσο το παιδί βρίσκεται στο τραπέζι για το γεύμα. Μην αφήνετε τα παιδιά να κουβαλάνε το κυπελλάκι ή το μπιμπερό, και ουδέποτε να τους επιτρέπετε να κοιμούνται με αυτά” συμβουλεύει ο  Stephen Mitchell.
Οι γονείς θα πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια των παιδιών τους για τουλάχιστον δύο λεπτά, δύο φορές την ημέρα και να επικεντρώνονται στα σημεία που συναντιούνται τα δόντια με τα ούλα. Είναι επίσης αναγκαίο να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα ανάμεσα στα δόντια (βρεφικά ή ενήλικα) που ακουμπούν μεταξύ τους.
Οι γονείς θα πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια των παιδιών τους μέχρι την ηλικία  των 7 ετών όπου μαθαίνουν να τα βουρτσίζουν μόνα τους, και επίσης θα πρέπει πάντοτε να επιβλέπουν τα παιδιά μετά από κάθε βούρτσισμα.
Πηγή

(Visited 13 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close