Written by 12:23 pm Εκπαίδευση, Επιστημονικά Νέα, Κλινικά Περιστατικά

Μια θεμελιώδης αλλαγή στην κατανόηση της περιοδοντίτιδας

οδοντίατρος

Ένα από τα βασικά στοιχεία στην μέχρι τώρα κατανόηση της ανάπτυξης και εξάπλωσης της περιοδοντίτιδας  είναι ότι μόνο τα περιοδοντικά παθογόνα βακτήρια είναι αιτιολογικά ενώ το υπόλοιπο των βακτηρίων είναι είτε επωφελή είτε δεν συμμετέχουν στην ανάπτυξη της ασθένειας των ούλων.
Μια νέα έρευνα ωστόσο αποκαλύπτει ότι αυτά τα στοιχεία δεν μπορούν να εξηγήσουν με ακρίβεια τι συμβαίνει. Η συγκεκριμένη έρευνα είναι πιθανό να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που μέχρι τώρα οι ειδικοί κατανοούσαν τη συγκεκριμένη νόσο.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι όλη η βακτηριακή κοινότητα, κι όχι μόνο μερικά από τα στοματικά βακτήρια, είναι υπεύθυνη για την εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου. Οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι η P. gingivalis μπορεί να αυξήσει την τοξικότητα του συνόλου της μικροβιακής κοινότητας εξαιτίας της αλληλεπίδρασής και επικοινωνίας της με άλλα βακτήρια, διαταράσσοντας με αυτόν τον τρόπο την ομοιόσταση των ιστών και διαμεσολαβώντας στην εξέλιξη της νόσου.
Τα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας παραπέμπουν σε παλιές θεωρίες σχετικά με την περιοδοντίτιδα οι οποίες υποστήριζαν ότι όλα τα βακτήρια του στόματος συμμετέχουν στην ανάπτυξη της νόσου. Οι θεωρίες αυτές είχαν αρχικά απορριφθεί, αλλά η νέα αυτή μελέτη εμφανίζεται τελικά να τις επιβεβαιώνει. Με ποιους τρόπους, λοιπόν, θα πρέπει να τροποποιηθεί η προσέγγισή μας;
Τα ευρήματα δίνουν έμφαση στην σημασία του εντοπισμού και ελέγχου των βακτηρίων σε όλους τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένου και εκείνων που δεν έχουν εμφανίσει τη νόσο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί, αν P. gingivalis είναι παρούσα. Η σημασία της αντιμετώπισης της ουλίτιδας τονίζεται επίσης, προτού προχωρήσει σε περιοδοντίτιδα. Η εκπαίδευση των ασθενών σχετικά με αυτές τις διαπιστώσεις και ο εξοπλισμός τους με συγκεκριμένα εργαλεία (ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, μεσοδόντιες βούρτσες, εργαλεία για καθαρισμό της γλώσσας, κλ.π) είναι επίσης απαραίτητα. Οι ασθενείς θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αφιερώνουν τον περισσότερο χρόνο στα πίσω δόντια, χωρίς όμως να αγνοούν τα μπροστινά.
Αυτό το νέο μοντέλο κατανόησης της περιοδοντίτιδας είναι πιο άμεσο, αλλά δεν αντικρούει τη βασική ιδέα ότι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η καθημερινός έλεγχος του βακτηριακού πληθυσμού.
Πηγή

(Visited 14 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close