Written by 12:32 pm Διάφορα

Εθνικό Μουσείο Οδοντιατρικής στη Βαλτιμόρη, παρακαταθήκη της Ιστορίας

Εθνικό Μουσείο Οδοντιατρικής στη Βαλτιμόρη, παρακαταθήκη της Ιστορίας

Η Οδοντιατρική όπως την ξέρουμε σήμερα χρειάστηκε χιλιάδες χρόνια για να εξελιχθεί. Μια από τις πρώτες αναφορές σε τερηδόνα έγινε από τους Σουμέριους γύρω στο 5000 π.Χ, οι οποίοι την απέδιδαν σε “οδοντικό σκουλήκι”. Την ίδια θεωρία, περί “οδοντικού σκουληκιού” βρίσκουμε και στην Αρχαία Ινδία, Αίγυπτο, Ιαπωνία και Κίνα, αλλά και στα γραπτά του Ομήρου γύρω στο 1300 μ.Χ.
Η πρώτη επιστημονική προσέγγιση της Οδοντιατρικής έγινε από τον γιατρό Pierre Fauchard, ο οποίος έκανε λεπτομερείς παρατηρήσεις και κατέγραφε όλα τα αποτελέσματα που έβρισκε. Ο Pierre Fauchard εξέδωσε και το πρώτο βιβλίο επεξηγηματικής οδοντιατρικής.
Μεταγενέστερα την ιδιότητα του “θεραπευτή δοντιών” είχαν οι κουρείς, οι οποίοι με διάφορες “θεραπείες” και γιατροσόφια θεράπευαν τους ασθενείς τους. Κάτι που αποδείχθηκε πολύ επικίνδυνο για την υγεία τους ασθενή.
Σταθμός στην Οδοντιατρική ήταν η ίδρυση του Κολεγίου Οδοντιατρικής Χειρουργικής στην Βαλτιμόρη το 1840 το οποίο προώθησε την επιστημονική οδοντιατρική όπως την ξέρουμε σήμερα.  Σήμερα το κτήριο που στέγαζε το κολέγιο μετατράπηκε σε Εθνικό Μουσείο Οδοντιατρικής το οποίο περιλαμβάνει περί τα 40.000 εκθέματα, όλα ένας φόρος τιμής στον μακρύ δρόμο που διένυσε η Οδοντιατρική για να φτάσει εδώ που έφτασε αλλά και όπου μέλει να φτάσει.

national museum of dentistry.

Εθνικό Μουσείο Οδοντιατρικής στη Βαλτιμόρη




Μερικά από τα αξιοσημείωτα εκθέματα του Μουσείου είναι:
*Μια από τις οδοντοστοιχίες του George Washington
george washington lower denture.
Ο George Washington είχε τεράστιο πρόβλημα με τα δόντια του και από 22 ετών άρχισε να τα χάνει. Όταν έγινε πρόεδρος  είχε απομείνει μόνο με ένα δόντι, το οποίο έχασε και αυτό σύντομα. Η φήμες περί ξύλινης οδοντοστοιχία δεν ευσταθούσαν φυσικά. Όμως κατασκευάστηκαν για εκείνον αρκετές οδοντοστοιχίες στο πέρασμα των χρόνων, με κάποιες να περιλαμβάνουν κάποια από τα δικά του χαμένα δόντια. Η τελευταία που φτιάχτηκε για τον Washington, από τον αγαπημένο του οδοντίατρο John Greenwood, ήταν από ελεφαδόντοδοντο, και είναι αυτή που έχει στην κατοχή της το Μουσείο.
*Τα προσωπικά εργαλεία στοματικής υγιεινής της Βασίλισσας Βικτώρια της Αγγλίας
queen victoria personal oral hygiene instruments.
Στην Βικτωριανή εποχή η καλή στοματική υγιεινή ήταν “must”. Έτσι όλοι οι κύριοι είχαν πάντα μαζί τους οδοντογλυφίδες και οι κυρίες διακοσμητικά άγκιστρα με οδοντογλυφίδες πάνω τους. Η διακόσμηση των άγκιστρων ήταν τόσο καλή όσο άντεχε η τσέπη. Της Βασίλισσας Βικτώρια φυσικά ήταν διακοσμημένα με μαργαριτάρια και επιχρυσωμένα.
*Οδοντόβουρτσες όλων των εποχών
Toothbrushes through the ages
*Βιτρό του 9ου αιώνα της Αγίας Απολλωνίας, προστάτιδα της οδοντιατρικής

Η Αγία Απολλωνία ήταν μια από τις παρθένες που μαρτύρησε στην Αλεξάνδρεια ως Χριστιανή. Με βάση το μύθο, η Αγία Απολλωνία βασανίστηκε με εξαγωγή ή σπάσιμο όλων της των δοντιών. Γι’αυτό και θεωρείται η προστάτιδα της οδοντιατρικής αλλά και όσων υποφέρουν από πονόδοντο ή άλλα οδοντικά προβλήματα.
Πηγή

(Visited 20 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close