Written by 11:20 am Επιστημονικά Νέα, Οργάνωση και λειτουργία Οδοντιατρείου

Συμβουλές για την πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο

Συμβουλές για την πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο
Ο οδοντίατρος – δυστυχώς – δεν τρομάζει μόνο τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες. Ειδικά με τα παιδιά όμως θα πρέπει να δράσουμε αναλόγως αν δεν θέλουμε να μετατραπούν σε φοβικούς ενήλικες με δυσάρεστα αποτελέσματα για τα δόντια τους.

Αν το παιδί μάθει από μικρό να μην φοβάται τον οδοντίατρο τότε οι γονείς έχουν καταφέρει ένα μεγάλο κατόρθωμα. Γι’ αυτό σας δίνουμε μερικές συμβουλές σχετικά με την πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο.
1. Επιλέξτε έναν παιδοδοντίατρο για το παιδί και όχι τον δικό σας οδοντίατρο.
Ο λόγος είναι ότι οι οδοντίατροι που ασχολούνται αποκλειστικά με παιδιά έχουν την γνώση και την εμπειρία να τα αντιμετωπίσουν αναλόγως.
2. Καλό είναι τα παιδιά να εξοικειώνονται νωρίς με τον οδοντίατρο και τον χώρο γενικότερα.
Αυτό μπορείτε να το κάνετε με το να το πάρετε μαζί σας σε μια δική σας επίσκεψη στον οδοντίατρο αλλά για κάτι απλό όπως ένας καθαρισμός. Όσο εσείς είστε στην οδοντιατρική καρέκλα εκείνο μπορεί να εξοικειώνεται με τον χώρο του οδοντιατρείου. Στο τέλος της επίσκεψης επευφημείστε στο αποτέλεσμα και πόσο καλό μας κάνει ο γιατρός για δόντια μας.
3. Τα φανταστικά παιχνίδια με αντικείμενο τα δόντια ή τον οδοντίατρο βοηθούν το παιδί να αντιληφθεί λίγο καλύτερα το πως και το γιατί.
Για παράδειγμα δώστε του ένα λούτρινο αρκουδάκι που θα είναι ο ασθενής και το παιδί θα κάνει τον οδοντίατρο που θα του καθαρίσει τα δοντάκια για να έχει ένα όμορφο χαμόγελο. Ακόμα μπορείτε να πάρετε παιδικά οδοντιατρικά εργαλεία για παιχνίδι ώστε να εξοικειωθεί με αυτά και την διαδικασία.
4. Όσον αφορά τις εξηγήσεις και επεξηγήσεις στην πρώτη του επίσκεψη στον οδοντίατρο μην είστε αναλυτικοί και λέτε πολλά.
Μιλήστε του με πολύ απλά και λίγα λόγια για το τι θα γίνει σε αυτήν την επίσκεψη. Άλλωστε μεγάλο μέρος των επεξηγήσεων θα πρέπει να αναλάβει και ο παιδοδοντίατρος.
5. Αν εσείς είστε φοβικός με τους οδοντιάτρους θα πρέπει είτε να βρείτε έναν τρόπο να μην το δείξετε στο παιδί.
Μπορεί επίσης να το συνοδεύσει κάποιος άλλος, μη φοβικός, στις επισκέψεις του στον οδοντίατρο. Αν το παιδί αντιληφθεί ότι εσείς φοβάστε τον οδοντίατρο θα κάνει και αυτό ακριβώς το ίδιο και ας μην έχει πρότερη εμπειρία.
6. Αποφύγετε να “δωροδοκήσετε” το παιδί για να πάει ή να κάτσει φρόνιμο στον οδοντίατρο.
Είναι μια μέθοδος που μόνο καλά αποτελέσματα δεν θα έχει. Αντιθέτως επικεντρωθείτε στα καλά της επίσκεψης του στον οδοντίατρο όπως τα καθαρά δοντάκια, το όμορφο χαμόγελο κ.α.

Αν ακολουθήσετε τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά τότε το “οδοντιατρικό” μέλλον των παιδιών σας δεν θα περιλαμβάνει φοβίες, τσιρίδες και πάνω από όλα κακή στοματική υγεία!

Πηγή

(Visited 19 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close