Written by 7:06 pm Διάφορα

Οι ομόφωνες θέσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) για την στοματική υγεία των αθλητών

Οι ομόφωνες θέσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) για την στοματική υγεία των αθλητών

“Εισαγωγή
Η καλή στοματική υγεία διασφαλίζει τη δυνατότητα στον αθλητή να αγωνιστεί σε ανώτατο επίπεδο χωρίς τον κίνδυνο των επιπτώσεων της οδοντικής νόσου ή κάποιου οδοντιατρικού επείγοντος. Η αξιολόγηση της στοματικής κατάστασης, είναι πολύ σημαντικό μέσον για την βελτίωση της στοματικής υγείας.
Στοιχεία
Στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (Fasel 2008) δείχνουν την συχνότητα της οδοντικής νόσου σε πολλούς αθλητές. Η χρήση του δείκτη DMF (decayed-missing-filled δηλαδή “τερηδονισμένα-εξαχθέντα-θεραπευμένα δόντια”) και ο ακτινογραφικός έλεγχος καταγράφουν την οδοντική νόσο, αλλά επίσης μπορούν να αποκαλύψουν τις στοματικές συνήθειες και τον βαθμό της φτωχής στοματικής υγείας που χαρακτηρίζει τους αθλητές υψηλού επίπεδου (Levin et al 2004, WHO 4η εκδ. 1997; 40-7).
Για παράδειγμα, ο υψηλός δείκτης διάβρωσης της αδαμαντίνης σε αθλητές (25.4-37.4%) θα μπορούσε να συσχετισθεί με την αυξημένη κατανάλωση αθλητικών και ενεργειακών ροφημάτων, τα οποία είναι όξινα (Sirimaharaj et al 2008, Vasan 1998). Επιπλέον, η διάβρωση θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα όξινων παλινδρομήσεων τροφών οι οποίες θα μπορούσαν να συνδεθούν με κάποιες δατροφικές διαταραχές (Milosevic 1999). Η παρουσία των κάτω 3ων γομφίων (Fuselier et al 2002, Yamada et al 1998) αυξάνει την πιθανότητα κατάγματος της κάτω γνάθου σε αθλήματα με έντονη σωματική επαφή και σύγκρουση ( Andrade et al 2007, Ma’aita et al 2000, Schwimmer et al 1983) και οι ανωμαλίες σύγκλεισης, αυξάνουν την πιθανότητα για μελλοντικούς τραυματισμούς (Kvittem et al 1998, Burden 1995). Επίσης, φλεγμονές όπως περιστεφανίτιδα και περιοδοντίτιδα επηρεάζουν την απόδοση των αθλητών (Kerr 1983).
Προτάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την στοματική υγεία των αθλητών.
Σύμφωνα με τις θέσεις ομοφωνίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οδοντιατρική εξέταση των αθλητών θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

  • Δείκτης DMF (decayed-missing-filled). Αυτά τα τρία στοιχεία (τερηδονισμένα-εξαχθέντα-θεραπευμένα δόντια) μαζί με ένα πλήρες οδοντιατρικό ιστορικό μας δίνουν μια σαφή εικόνα της στοματικής υγείας των αθλητών.

Για την πρόληψη τραυματισμών στην περιοχή του στόματος και του προσώπου θα πρέπει να δοθεί έμφαση στους εξής παράγοντες κινδύνου:

  • Ανωμαλίες Σύγκλεισης. Ειδικά οι περιπτώσεις αυξημένης οριζόντιας πρόταξης (μεγαλύτερης των 6 χιλιοστών) παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο τραυματισμών (Kvittem et al 1998, Burden 1995).
  • Παρουσία ορθοδοντικών μηχανισμών. Οι διάφοροι ορθοδοντικοί μηχανισμοί όπως σιδεράκια ή μασελάκια αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο τραυματισμών(Croll et al 1996).

Μελλοντικές δράσεις για την στοματική υγεία των αθλητών
Είναι πολύ σημαντικό να γίνουν προσπάθειες για την ενημέρωση των αθλητών και των εμπλεκομένων φορέων στην πρόληψη των οδοντικών τραυματισμών με τη χρήση του εξατομικευμένου στοματικού νάρθηκα, ειδικά σε όσους αθλητές συμμετέχουν σε αθλήματα υψηλού κινδύνου για τραυματισμούς (πχ. αθλήματα με σωματική επαφή και σύγκρουση)(Andrade et al 2008) και επίσης, να συνεχιστεί η έρευνα για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο νάρθηκας. Επιπλέον, περαιτέρω μελέτες χρειάζονται για την αξιολόγηση της στοματικής υγείας των αθλητών όλης της αθλητικής κοινότητας, καθώς επίσης να οργανωθούν εκπαιδευτικά προγράμματα που θα εστιάζουν σε εκείνα τα αθλήματα όπου υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των αθλητών (Cornwell 2005, Badel et al 2007).Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή παροτρύνει τους αθλητές να υποβάλλονται σε τακτικούς οδοντιατρικούς ελέγχους.
The International Olympic Committee (IOC) Consensus Statement on periodic health evaluation of elite athletes March 2009: Br J Med September 2009 Vol 43 No 9″
Πηγή

(Visited 14 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close