Written by 12:13 pm Διάφορα

Γιατί στις παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες δεν χαμογελούσαν οι άνθρωποι;

Γιατί στις παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες δεν χαμογελούσαν οι άνθρωποι;

Στις πρώτες απεικονίσεις των ανθρώπων, δηλαδή τα πορτρέτα και τους πίνακες, θα δούμε ότι οι άνθρωποι που απεικονίζονται δεν χαμογελούν, ούτε καν μειδιάζουν. Το ίδιο συνέβαινε και τα πρώτα χρόνια των ασπρόμαυρων φωτογραφιών Όσοι το παρατήρησαν αυτό αναρωτιούνται γιατί!
Μια μικρή ανασκόπηση εκείνων των χρόνων θα μας δώσει την άποψη της εποχής για το χαμόγελο στις φωτογραφίες:
Ο Αμερικανός συγγραφέας Mark Twain είχε γράψει για το νιόπαντρο ζευγάρι της παρακάτω φωτογραφίας: «Η φωτογραφία είναι το πιο σημαντικό έγγραφο και δεν υπάρχει τίποτε πιο καταδικαστικό από ένα ανόητο χαμόγελο που θα μείνει εκεί για πάντα»
paliesmavres
Η άποψη ότι το χαμόγελο στην φωτογραφία σε κάνει να δείχνεις γελοίος επικρατούσε εκείνη την εποχή.
Ο συγγραφέας και λέκτορας στη Σχολή Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ Nicholas Jeeves είπε: «Τον 17ο αιώνα στην Ευρώπη ήταν διαδεδομένη η άποψη ότι αυτοί που χαμογελούσαν πλατιά ήταν οι φτωχοί, οι έκφυλοι, οι μεθυσμένοι και όσοι ήταν στο χώρο της διασκέδασης»
Το 1703 ένας Γάλλος συγγραφέας είχε γράψει περιφρονητικά για «ανθρώπους που σηκώνουν το πάνω τους χείλος τόσο ψηλά, που… σχεδόν φαίνονται τα δόντια τους». «Και όχι μόνο είναι αγενές –συνέχισε- αλλά γιατί να το κάνουν; Αφού η φύση μας έδωσε χείλια για να τα κλείνουμε»!
Πηγή

(Visited 126 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close