Written by 12:47 pm Επιστημονικά Νέα, Οργάνωση και λειτουργία Οδοντιατρείου

Οδοντιατρική ιπποειδών στην Ελλάδα!

Οδοντιατρική ιπποειδών στην Ελλάδα!

Ο κος Γιάννης Τουλουπάκης είναι 37 ετών και είναι πεταλωτής και οδοντίατρος αλόγων. Ο ίδιος μίλησε πρόσφατα σε γνωστή εφημερίδα για το επάγγελμα του οδοντιάτρου ιπποειδών το οποίο μόλις τα τελευταία χρόνια δείχνει μικρά σημάδια άνθησης στην Ελλάδα.
Ο κος Γιάννης Τουλουπάκης ασκεί το επάγγελμα εδώ και 15 χρόνια με μεγάλη περηφάνια και ικανοποίηση προσφέροντας γαλήνη και μακροζωία στα περήφανα αυτά τετράποδα.

Τα άλογα έχουν 40 δόντια ενώ η στοματική τους κοιλότητα δεν διαφέρει πολύ από του ανθρώπου εκτός από το μέγεθος. Έχουν και αυτά τραπεζίτες, κοπτήρες και κυνόδοντες. Η μεγάλη διαφορά με τον άνθρωπο είναι ότι τα άλογα δεν μασούν την τροφή τους αλλά την αλέθουν κάνοντάς την πολτό. Κατά την μάσηση της τροφής τους η άνω και η κάτω γνάθος κινούνται σε μια χαρακτηριστική ελλειπτική τροχιά η οποία όμως, με την πάροδο του χρόνου, δεν βοηθάει ώστε να δόντι τους να “λιμάρονται” σωστά και έτσι σχηματίζονται οδοντικές ακίδες προγόμφιους και γομφίους, καθώς και άλλες οδοντικές ανωμαλίες.
Σε αυτές τις περιπτώσεις – και όχι μόνο – είναι που επεμβαίνει ο κος Τουλουπάκης για να λιμάρει τα δόντια του αλόγου και συνάμα να εξετάσει το ζώο για τυχόν χαλασμένα δόντια ή κολλημένες τροφές στα δόντια.

Ο κος Γιάννης Τουλουπάκης προέρχεται από οικογένεια πεταλωτών, επάγγελμα που εξάσκησε και ο ίδιος κοντά στον πατέρα του αφού πρώτα πήγε στο Κεντάκι των ΗΠΑ στα 18 του χρόνια για να το σπουδάσει! Η μετάβαση σε οδοντίατρο ιπποειδών έγινε όταν γνώρισε έναν Γάλλο οδοντίατρο ιπποειδών και έτσι πήγε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ και με εντατικό πρόγραμμα φοίτησης μέσα σε έναν χρόνο πήρε το σχετικό πτυχίο από το American School of Equine Dentistry.
Το επάγγελμα ενέχει κινδύνους ζωής θα λέγαμε αφού τα άλογα μπορεί να αντιδράσουν άσχημα κατά τον οδοντιατρικό έλεγχο ή τη θεραπεία. Ο ίδιος θυμάται ότι μια φορά έσπασε ο στοματοδιαστολέας και το άλογο του δάγκωσε τον αντίχειρα και του έβγαλε το νύχι. Παρόλα αυτά την ώρα που ασχολείται με το ζώο δεν νιώθει κανέναν φόβο.

Επίσης στη χώρα μας υπάρχει μια Πανελλήνια Φιλοζωική Οργάνωση, η Animal Action, η οποία έχει προγράμματα φροντίδας ιπποειδών σε όλη την Ελλάδα.
Πηγή

(Visited 201 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close