Written by 1:40 pm Ασφαλιστικά / Νομικά, Διάφορα

ΟΣΑ: Σχετικά με την υπαγωγή ασφαλισμένων σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία

5η Ημερίδα Ο.Σ.Α. 2015

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δ.Ε. ΤΟΥ Ε.Τ.Α.Α. – Τ.Υ. Κο Ευστάθιο Τσούκαλο:
Αριθμ. Πρωτ. :            1421                                                              Αθήνα, 30.07.2015
Προς τον Πρόεδρο της Δ.Ε. του Ε.Τ.Α.Α. – Τ.Υ. κ. Ευστάθιο Τσούκαλο
Α θ ή ν α
Κύριε Πρόεδρε,
Με έκπληξη λάβαμε γνώση του με  αριθμ. πρωτ. 86717/24.07.2015 εγγράφου σας, που δημιουργεί προβλήματα σε ασφαλισμένους συναδέλφους.
Οι προϋποθέσεις για την κατάταξη των ασφαλισμένων σε μία εκ των δύο κατώτερων της υποχρεωτικής ασφαλιστικών κατηγοριών μέχρι 31.12.2016 προβλέπονται με σαφήνεια στο άρθρο 39 του ν. 4331/2015 ( ΦΕΚ 69 Α΄).
Για τους ασφαλισμένους από 01.01.1993 και εφεξής απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης και κατά το χρόνο της υποβολής της αίτησης οι ενδιαφερόμενοι να μην έχουν ασφαλιστικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Ε.Τ.Α.Α. ή σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών να έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών  και να είναι ενήμεροι.
Για αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός του 2015 είναι δυνατή η αναδρομική υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία από 01.01.2015.
Σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν το έτος 2015 με βάση την υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία το επιπλέον ποσό συμψηφίζεται με μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές.
Παρακαλούμε για την άμεση εφαρμογή του νόμου και την διευκόλυνση των συναδέλφων.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ                                  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ
 
Δελτίο Τύπου: Δυνατότητα υπαγωγής ασφαλισμένων σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία:
Απάντηση σε ανακοίνωση προέδρου της Δ.Ε. ΕΤΑΑ-ΤΥ σχετικά με την δυνατότητα υπαγωγής ασφαλισμένων σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία (Ν. 4331/2015)
Με έκπληξη λάβαμε την ανακοίνωση του Προέδρου της Διοικούσας επιτροπής του ΕΤΑΑ-ΤΥ με αριθμό πρωτοκόλλου  86717 με την οποία δημιουργείται σύγχυση και τίθενται προσκόμματα στην εφαρμογή του νόμου 4331/2015.
Σε αντίθεση  με τα αναφερόμενα στο άρθρο 39 που έχουν ως μόνη προϋπόθεση υπαγωγής στην νέα ρύθμιση να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΕΤΑΑ ή αν υπάρχουν να έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση που τηρείται, ο πρόεδρος της Διοικούσας επιτροπής ζητά να έχουν καταβληθεί εισφορές Α’ εξαμήνου 2015 απαίτηση που  αντιβαίνει τα ρητώς αναφερόμενα στην παράγραφο 3 εδάφιο 2 όπου αναφέρεται  ότι: «αν έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές το έτος 2015, με βάση την υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία, οι υπηρεσίες των Τομέων του ΕΤΑΑ συμψηφίζουν το επιπλέον καταβληθέν ποσό  με μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές».
Επιπλέον και ενώ έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου και οι υπηρεσίες του ταμείου διεκπεραίωναν αιτήσεις ασφαλισμένων για υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, στις 22 Ιουλίου διεκόπη η αποδοχή  νέων αιτήσεων με πρόσχημα την απουσία υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του νόμου!
Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τον πρόεδρο της διοικούσας  επιτροπής  να σταματήσουν την κοροϊδία των ασφαλισμένων συναδέλφων και να εφαρμόσουν  άμεσα τον νόμο 4331/2015 αφού τους θυμίσουμε ότι πλέον οι συνάδελφοι υπό το βάρος της υπερφορολόγησης και των πολύ υψηλών ασφαλιστικών εισφορών αδυνατούν να είναι  συνεπείς στις υποχρεώσεις τους αφού επιπλέον τα capitalcontrols  έδωσαν καίριο πλήγμα στην λειτουργία των ιατρείων μας.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο Του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ                                                ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ
Πηγές: 1, 2

(Visited 14 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close