Written by 8:07 pm Επιστημονικά Νέα, Οργάνωση και λειτουργία Οδοντιατρείου

Που οφείλετε οι κακοσμία του στόματος στα παιδιά

Κακοσμία στόματος παιδιού

Η άσχημη μυρωδιά του στόματος των παιδιών οφείλεται σε κάποια μικρόβια που αναπτύσσονται στο στόμα τους.
Οι κύριες αιτίες που αναπτύσσονται τα μικρόβια αυτά είναι οι εξής:

  1. Όταν τα παιδιά αναπνέουν μόνιμα από το στόμα αντί από τη μύτη με αποτέλεσμα να στεγνώνει το στόμα.  Αυτό συμβαίνει στα παιδιά με υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), αλλεργική ρινίτιδα και ιγμορίτιδα.  Επίσης αυτό μπορεί να συμβεί στα παιδιά που βάζουν το χέρι στο στόμα (πιπίλισμα δακτύλου) ή που βάζουν στο στόμα συνέχεια την κουβέρτα που σκεπάζονται.
  2. Κακή υγιεινή στόματος.

Άλλοι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν την άσχημη μυρωδιά στο στόμα του παιδιού είναι:
– Ξένο σώμα στη μύτη. Πολλές φορές τα παιδιά βάζουν ένα πολύ μικρό αντικείμενο στη μύτη και δεν λένε τίποτα στους γονείς. Αν οι γονείς δεν το δουν και το ξένο σώμα μείνει πολλές μέρες στη μύτη, προκαλείται μόλυνση και έντονη μυρωδιά που τις περισσότερες φορές είναι ανυπόφορη.
– Πέτρες στις αμυγδαλές. Οι αμυγδαλές έχουν σχισμές (τρύπες), μέσα στις οποίες μπαίνουν και παγιδεύονται μικρόβια και άλλα υλικά, όπως είναι τα νεκρά κύτταρα, βλέννα και τροφές. Τα πιο πάνω υπολείμματα μπορεί να συμπυκνωθούν σε μια λευκή ουσία που εγκλωβίζεται στην αμυγδαλή. Όταν η πιο πάνω μάζα ασβεστοποιηθεί (εναποτίθεται ασβέστιο σε αυτή) σκληραίνει και με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται οι πέτρες στις αμυγδαλές.
Σπάνιες αιτίες κακοσμίας στόματος (Άσχημη μυρωδιά αναπνοής) στα παιδιά.

  1. Διαβήτης: Χαρακτηριστική μυρωδιά που μοιάζει με ακετόνη.
  2. Τυφοειδής πυρετός.  Μυρωδιά φρέσκου ψωμιού.
  3. Ηπατική ανεπάρκεια. Μυρωδιά από ωμό συκώτι.
  4. Ουρολοιμώξεις από συγκριμένα μικρόβια μπορεί να δώσουν μυρωδιά αμμωνίας.
  5. Η φαινυλκαιτονουρία μπορεί να δώσει μυρωδιά αλόγου ή μούχλας.
  6. Σπάνια μεταβολικά νοσήματα μπορεί να δώσουν μυρωδιά που μπορεί να μοιάζει με φορεμένη κάλτσα, μυρωδιά από σέλινο ή από πεθαμένο ψάρι.
  7. Σπάνιες δηλητηριάσεις. Δηλητηρίαση από κυάνιο δίνει μυρωδιά πικραμύγδαλου. Δηλητηριάσεις από αρσενικό, φώσφορο, οργανικά εντομοκτόνα ή θάλλιο μπορεί να δώσουν μυρωδιά από σκόρδο.

Για να διορθωθεί το πρόβλημα ακολουθείστε τα παρακάτω:
– Να μάθετε τα παιδιά σας να πλένουν τα δόντια τους τακτικά. Ο καλύτερος τρόπος διδασκαλίας είναι να πλένετε τα δικά σας δόντια τακτικά!
– Μάθετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν το οδοντικό νήμα.
– Να ενθαρρύνετε το παιδί σας να πίνει άφθονα υγρά. Να αποφεύγετε όσο είναι δυνατό τα πολλά υγρά που περιέχουν ζάχαρη, γιατί η ζάχαρη βοηθά στην ανάπτυξη των μικροβίων.
– Ενθαρρύνετε το παιδί να πλένει τα δόντια του μετά από κάθε γεύμα.
– Αν το παιδί έχει ρινική συμφόρηση τότε θα πρέπει να ξεπλένετε τη μύτη τακτικά με φυσιολογικό ορό έτσι ώστε να παραμείνει ανοικτή. Αν η μύτη είναι κλειστή και το παιδί αναπνέει από το στόμα προάγεται η κακοσμία στόματος (Άσχημη μυρωδιά αναπνοής).
– Το καλό πρωινό δεν αποτελεί μόνο καλή διαιτητική συνήθεια αλλά προάγει την παραγωγή σάλιου, το οποίο ξεπλένει το στόμα.
Πηγή

(Visited 76 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close