Written by 7:16 pm Διάφορα, Οδοντιατρικά Παράξενα

Σπάνιο περιστατικό αμνησίας μετά από επίσκεψη στον οδοντίατρο

Οδοντιατρείο

Ο Βρετανός Γουίλιαμ το 2005 επισκέφτηκε τον οδοντίατρο στη Γερμανία για απονεύρωση. Οι επόμενες στιγμές όμως έδειξαν ότι ο Γουίλιαμ έπαθε ένα είδος αμνησίας. Μέχρι και σήμερα, δεν μπορεί να συγκρατήσεις νέες αναμνήσεις και πληροφορίες για πάνω από 90 λεπτά, ενώ κάθε πρωί νομίζει ότι έχει το ίδιο ραντεβού στον οδοντίατρο όπως και το 2005.
Ο ίδιος περιγράφει την τελευταία εικόνα που έχει αποτυπωθεί στην μνήμη του: «Θυμάμαι ότι κάθισα στην καρέκλα και ότι ο οδοντίατρος μου έκανε την ένεση με το τοπικό αναισθητικό». Θυμάται άλλες εμπειρίες από το μακρινό παρελθόν του, όχι όμως πού μένει.
Οι γιατροί πιθανολογούν ότι πάσχει από εμπροσθόδρομη ή προοπτική αμνησία (anterograde amnesia) και συνεπάγεται την αδυναμία σχηματισμού νέων αναμνήσεων και αποτύπωσης νέων πληροφοριών. Η δυσλειτουργία αυτή εμφανίζεται στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να αδυνατούν να επεξεργαστούν νέα αισθητηριακά ερεθίσματα τα οποία χρησιμοποιούνται για να σχηματιστούν νέες αναμνήσεις.
Παρόλα αυτά οι γιατροί δυσκολεύονται να αποδώσουν το συμβάν αυτό του Γουίλιαμ στην απονεύρωση που έκανε. Ο οδοντίατρος του Γουίλιαμ δηλώνει πως ο ασθενής ίσως λιποθύμησε κατά τη διάρκεια της απονεύρωσης, καθώς η πίεσή του είχε πέσει πολύ και δεν είναι σίγουρο για πόση ώρα διατηρούσε τις αισθήσεις του. Ο Γουίλιαμ επίσης δεν έχει ιατρικό ιστορικό που να δικαιολογεί μια τέτοια κατάσταση, ούτε όμως φάνηκαν εγκεφαλικές μεταβολές στις μετέπειτα εξετάσεις του που να προμηνύουν αυτό το είδος αμνησίας.
Αφού συνέκριναν την περίπτωση του Γουίλιαμ με πέντε παρόμοια περιστατικά μυστηριώδους απώλειας μνήμης χωρίς επακόλουθη εγκεφαλική βλάβη, οι γιατροί υποπτεύθηκαν ότι το φαινόμενο έχει πιθανότατα γενετική βάση. Όλα τα περιστατικά συνδέονταν άμεσα με το έντονο ψυχολογικό στρες.
Σύμφωνα με τον Gerald H. Burgess από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Λέστερ, ο οποίος παρακολούθησε το περιστατικό, η γενετική προδιάθεση εκδηλώνεται πιθανώς με αφορμή ένα περιστατικό-καταλύτη. Στην περίπτωση του Γουίλιαμ, η απονεύρωση ίσως αποτέλεσε αυτόν τον καταλύτη.Στην ουσία οι γιατροί εικάζουν ότι υπάρχει δυσλειτουργία στην «καλωδίωση» γύρω από τον ιππόκαμπο και άλλες περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη μνήμη.
Ο Γουίλιαμ παρά την αμνησία του ξέρει ποιος είναι και η προσωπικότητά του δεν έχει αλλοιωθεί. Κρατάει καθημερινά ηλεκτρονικό ημερολόγιο ώστε να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις καθημερινές του υποχρεώσεις. Όμως κάθε πρωί που ξυπνά, ο Γουίλιαμ πιστεύει πως βρισκόμαστε στο 2005 και πως πρέπει να ετοιμαστεί για να πάει στον οδοντίατρο…
Πηγή

(Visited 16 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close