Written by 9:35 pm Επιστημονικά Νέα, Οργάνωση και λειτουργία Οδοντιατρείου

Βούρτσισμα και Οδοντικό νήμα: Έχει σημασία ποιο θα κάνουμε πρώτο;

Βούρτσισμα και οδοντικό νήμα

Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστες έρευνες έχουν γίνει με αντικείμενο αυτό το ερώτημα και σαφής απάντηση δεν υπάρχει. Όμως υπάρχουν οι απόψεις των ειδικών στοματικής υγιεινής, σύμφωνα με όσα γράφει η «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Ο δρ Εντμοντ Ρ. Χιούλετ, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας και καθηγητής Επανορθωτικής Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA), συνιστά πρώτα τον καθαρισμό με το νήμα. Ο λόγος, όπως ο ίδιος επισημαίνει, είναι ότι καλύτερα να ξεκινάμε με ότι θεωρούμε πιο δύσκολο ή χρονοβόρο. Στην ουσία να “ξεμπερδεύουμε” όπως ο ίδιος είπε.
Ο δρ Φίλιπ Χιούτζοελ, καθηγητής Επιστημών Στοματικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, όμως, συνιστά το αντίθετο από τον δρ Εντμοντ Ρ. Χιούλετ. Ο ίδιος εξηγεί: «Με αυτό τον τρόπο το στόμα θα είναι γεμάτο φθόριο καθώς θα καθαρίζεται με οδοντικό νήμα και θα είναι αποδοτικότερος ο καθαρισμός».
Και οι δύο ειδικοί πάντως συμφωνούν ότι το νόημα του οδοντικού νήματος αφορά στην καλή υγεία των ούλων και όχι στην πρόληψη της τερηδόνας.
«Η ουλίτιδα είναι το πρώτο βήμα για την απώλεια των δοντιών» λέει ο δρ Χιούλετ. «Εχει επομένως μεγάλη σημασία να την προλάβουμε στις αρχές της, όταν ματώνουν μεν τα ούλα αλλά δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα. Σε αυτό το στάδιο είναι που βοηθά το οδοντικό νήμα και, βεβαίως, το βούρτσισμα των δοντιών».
12 προγενέστερες μελέτες , που δημοσιεύθηκε το 2012 στη Βάση Συστηματικών Ανασκοπήσεων Cochrane, έδειξαν ότι το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών μαζί με την χρήση οδοντικού νήματος μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης αιμορραγία από τα ούλα από ότι το σκέτο βούρτσισμα. Το οδοντικό νήμα δεν βρέθηκε ότι μπορεί να μειώσει την οδοντική πλάκα ή την τερηδόνα.
«Δεν έχει βρεθεί ένδειξη οφέλους από τον καθαρισμό με οδοντικό νήμα όσον αφορά τη φθορά των δοντιών» παραδέχεται ο δρ Χιούτζοελ, ο οποίος είναι περιοδοντολόγος. «Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν είναι απαραίτητο για την υγεία των ούλων».
Εν κατακλείδι, η σειρά με την οποία πρέπει να γίνονται οι δύο πράξεις είναι στην ευχέρεια του ατόμου, όμως θα πρέπει να γίνονται ΚΑΙ οι δύο αν θέλουμε ένα υγιεινό και αστραφτερό χαμόγελο!
Πηγή

(Visited 24 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close