Written by 8:07 pm Επιστημονικά Νέα, Οργάνωση και λειτουργία Οδοντιατρείου

Πως να εντάξετε την καλή στοματική υγιεινή στην καθημερινότητά του παιδιού

Παιδί που δεν θέλει να βουρτσίσει τα δόντια του

Τα παιδιά συνήθως δυσανασχετούν όταν πρέπει να κάνουν το…”σωστό”. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν κάποιο πρόβλημα ή ότι είναι κακά παιδιά, απλώς αντιδρούν στους κανόνες, όπως κάνετε ίσως και εσείς αν το καλοσκεφτείτε. Όλα θέλουν τον τρόπο τους.
Οι γονείς πρέπει να είναι πρότυπα για τα παιδιά τους. Έτσι λοιπόν οι γονείς θα πρέπει να είναι πρότυπα προσωπικής υγιεινής γενικά στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η τακτική στοματική καθαριότητα. Με την πάροδο του χρόνου τα παιδιά θα “αντιγράψουν” τους γονείς.
Προς θεού όμως μην κάνετε τα παιδιά στρατιωτάκια και εσείς τους στρατηγούς. Άπαξ και το παιδί πάρει κάτι με στραβό μάτι όσο και αν ξέρει ότι αυτό το κάτι είναι για το καλό του θα αντιδρά για πολύ καιρό. Θα πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί γιατί είναι σημαντική η στοματική καθαριότητα. Μπορεί να μην το καταλάβει αμέσως όμως αν το λέει η μαμά και ο μπαμπάς θα καταλάβει ότι είναι κάτι καλό.
Προσφερθείτε να βοηθήσετε το παιδί με την στοματική του καθαριότητα, αλλά όχι με βιαστικές και νευρικές κινήσεις γιατί θα αντιληφθεί ότι δεν το κάνετε με όρεξη και άρα δεν είναι κάτι ευχάριστο και άρα θα έχετε αρνητικά αποτελέσματα.
Αν το παιδί σας συνοδεύσει στο σουπερμάρκετ παροτρύνετε το διαλέξει αυτός την οδοντόκρεμα και την οδοντόβουρτσα που του αρέσει. Δώστε του όμως μερικές επιλογές, μην το αφήσετε μπροστά σε ολόκληρο το ράφι γιατί αν διαλέξει κάτι που δεν κάνει για εκείνο και του το αρνηθείτε, το πιθανότερο είναι να φύγετε από το σουπερμάρκετ χωρίς τίποτα από τα δύο και θα το έχετε μαλώσει κιόλας, κάτι που μπορεί πολύ εύκολα να το συνδυάσει με το βούρτσισμα.
Τέλος, μια καλή ιδέα είναι να εντάξετε παιχνίδια δικής σας εμπνεύσεως για την ώρα του βουρτσίσματος ώστε να γίνει η εμπειρία πιο διασκεδαστική. Μπορείτε επίσης να εξηγήσετε το καλό που κάνει η στοματική καθαριότητα με ένα παραμύθι.
Πηγή 

(Visited 20 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close