Written by 8:56 pm Επιστημονικά Νέα, Οργάνωση και λειτουργία Οδοντιατρείου

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο θηλασμός αποτρέπει την εμφάνιση ορθοδοντικών προβλημάτων στο παιδί

Θηλασμός

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι όσο περισσότερο θηλάζει το βρέφος τόσο μικρότερες οι πιθανότητες να εμφανίσει ορθοδοντικά προβλήματα όταν αυτό μεγαλώσει.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, με επικεφαλής την Δρ Καρεν Πέρες, έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση σχεδόν 1.300 παιδιά επί πέντε χρόνια, καταγράφοντας την συχνότητα θηλασμού τους σε ηλικία 3 μηνών, ενός έτους και δύο ετών.
Εξέτασαν επίσης την συχνότητα χρήσης της πιπίλας από αυτά τα παιδιά σε ηλικία 3 μηνών, ενός έτους, δύο ετών και τεσσάρων ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι περίπου το 40% των παιδιών χρησιμοποιούσε καθημερινά πιπίλα για τέσσερα χρόνια!
Όταν τα παιδιά αυτά έφτασαν σε ηλικία 5 ετών οι ερευνητές τα εξέτασαν για προβλήματα όπως: κενά κατά το δάγκωμα, σταυροειδή σύγκλειση δοντιών, κατακόρυφη επικάλυψη δοντιών ή μέτρια έως σοβαρή απόκλιση.
Ο κίνδυνος κατακόρυφης επικάλυψης των δοντιών ήταν κατά το 1/3 μικρότερος για τα παιδιά που είχαν θηλάσει κατ’ αποκλειστικότητα για 3 με 6 μήνες, συγκριτικά με εκείνα που δεν είχαν θηλάσει. Αν το παιδί είχε θηλάσει 6 ή περισσότερους μήνες, ο κίνδυνος ήταν 44% μικρότερος.
Ομοίως τα παιδιά που είχαν θηλάσει αποκλειστικά για 3 έως 6 μήνες είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες να έχουν μέτρια έως σοβαρή κακή ευθυγράμμιση των δοντιών τους.Αν το παιδί είχε θηλάσει 6 ή περισσότερους μήνες, ο κίνδυνος ήταν 72% μικρότερος.
Η Δρ Περες εξηγεί: «Οι πιθανοί μηχανισμοί που εξηγούν τον συσχετισμό μεταξύ αποκλειστικού θηλασμού και χαμηλού κινδύνου ορθοδοντικών προβλημάτων, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την επαρκή ανάπτυξη των στοματοπροσωπικών δομών στα παιδιά που είναι θηλάζουν, όπως η σωστός μυϊκός τόνος και η ρινική αναπνοή. Επιπλέον, τα παιδιά που θηλάζουν είναι λιγότερο πιθανόν να χρησιμοποιούν πιπίλα, η οποία θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την κακή θέση των δοντιών όταν είναι κλειστή η στοματική κοιλότητα».
Ο θηλασμός, εν αντιθέσει με το μπιμπερό, ωθεί το βρέφος να κινεί τη γνάθο και τη γλώσσα με τρόπου που βοηθά την ανάπτυξη της στοματικής κοιλότητας. Έτσι όταν έρθει η ώρα για τα πρώτα δόντια να αναπτυχθούν έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για την σωστή θέση των δοντιών στις γνάθους.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.
Πηγή

(Visited 16 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close