Written by 12:04 pm Διάφορα

Στη Γαλλία το αρχαιότερο οδοντικό εμφύτευμα της Ευρώπης

Κρανίο στην άμμο

Γάλλοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον σκελετό μιας γυναίκας στο σπήλαιο Λε Σεν, νοτιοανατολικά του Παρισιού, όπου έχουν βρεθεί και άλλα λείψανα από την εποχή του Σιδήρου, τα οποία παραπέμπουν στον κελτικό πολιτισμό που ανθούσε στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη εκείνη την εποχή.
Η γυναίκα, ηλικίας 20 έως 30 ετών, έφερε ψεύτικο δόντι το οποίο ήταν φτιαγμένο από σίδερο και είχε μπηχτεί στη θέση ενός άνω κοπτήρα. Η γυναίκα αυτή ζούσε πριν από 2.300 χρόνια στην τότε Γαλατία. Η γυναίκα είχε χάσει μόνο ένα από τα 32 δόντια της και οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι το σιδερένιο εμφύτευμα στην πραγματικότητα συγκρατούσε ένα ψεύτικο δόντι από άλλο υλικό, ξύλο ή οστό, που είχε πλέον εξαφανιστεί.
Ο ερευνητής Γκιγιόμ Σεγκέν της αρχαιολογικής εταιρείας Archeosphere, εκφράζοντας την δυσπιστία του ως προς την αποτελεσματικότητα του εμφυτεύματος αυτού είπε: «Το γεγονός ότι έχει τις ίδιες διαστάσεις και σχήμα με τα φυσικά δόντια, σημαίνει πως η καλύτερη υπόθεση είναι ότι αποτελούσε οδοντική προσθήκη ή τουλάχιστον μια προσπάθεια για κάτι τέτοιο».
Όπως επισημαίνει ο ερευνητής ο σίδηρος διαβρώνεται μέσα στο σώμα, γι’αυτό και σήμερα χρησιμοποιούμε τιτάνιο για τα εμφυτεύματα. Επιπλέον λόγω της κακής ή έλλειψης αποστείρωσης υπάρχει πιθανότητα το εμφύτευμα να δημιούργησε απόστημα στην γυναίκα κάτι που μπορεί να έφερε και τον πρόωρο θάνατό της. Δεν είναι όμως εφικτό να πιστοποιηθεί κάτι τέτοιο λόγω της κακής κατάστασης του σκελετού της.
Οι Γάλλοι ερευνητές εξετάσουν επίσης την πιθανότητα το εμφύτευμα να τοποθετήθηκε στην γυναίκα μετά το θάνατό της για λόγους καλλωπισμού, αφού σε άλλες ηπείρους κάτι τέτοιο ήταν σύνηθες και μάλιστα πολύ περισσότερα χρόνια πριν την ύπαρξης της γυναίκας στη Γαλλία.
Πιθανολογείται ότι οι Γαλάτες έμαθαν για τα τεχνητά δόντια από τις στενές επαφές που είχαν με τους Ετρούσκους της Βόρειας Ιταλίας. Οι Ετρούσκοι μετέτρεπαν τα δόντια ζώων σε κατάλληλα τεχνητά δόντια για τους ανθρώπους, και έτσι απέκτησαν τη φήμη των ικανών οδοντοτεχνιτών.
Πηγή

(Visited 15 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close