Written by 8:39 pm Διάφορα

Παρέμβαση Ο.Σ.Α. για τη διαφήμιση οδοντιατρικών υπηρεσιών στα Σκόπια

5η Ημερίδα Ο.Σ.Α. 2015

“Συνάδελφοι σας παραθέτουμε την επιστολή προς τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και προς τον Διευθυντή Ειδήσεων & Ενημέρωσης του «Mega Channel» κ. Νίκο Στραβελάκη σχετικά με τη διαφήμιση οδοντιατρικών υπηρεσιών στα Σκόπια.
Αριθμ. Πρωτ. : 995 Αθήνα, 02.06.2015
1. Προς τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης
Αμερικής 5 & Πανεπιστημίου 105 64 Αθήνα
Κοινοποίηση : Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Οδοντιατρικοί Σύλλογοι της Χώρας.
2. Προς τον Διευθυντή Ειδήσεων & Ενημέρωσης του «Mega Channel» κ. Νίκο Στραβελάκη
 
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων (των «8») του τηλεοπτικού σταθμού «Mega Channel», με παρουσιάστρια την Μαρία Σαράφογλου, την 1η Ιουνίου 2015, προβλήθηκε ρεπορτάζ του απεσταλμένου του καναλιού στη Γευγελή κ. Παναγιώτη Μάνη για την παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών σε Έλληνες ασθενείς στα Σκόπια σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές στη χώρα μας.
Στο ρεπορτάζ αυτό, υπό το πρόσχημα της ενημέρωσης, υπήρξε συστηματική διαφήμιση των παρεχομένων στα Σκόπια οδοντιατρικών υπηρεσιών και ειδικότερα των υπηρεσιών ενός συγκεκριμένου οδοντιατρείου, του EHgoMak (Endomak).
Σημειώνουμε ότι, είναι το δεύτερο ρεπορτάζ του ίδιου σταθμού, σε χρονικό διάστημα λιγότερο του ενός έτους, που αφορά σε οδοντιατρικές υπηρεσίες στα Σκόπια (Γευγελή) και στο συγκεκριμένο οδοντιατρείο (EHgoMak).
Σας αποστέλλουμε συνημμένα το σχετικό απόσπασμα και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, συσχετίζοντάς το παρόν έγγραφο με το με αριθμ. πρωτ. Ο.Σ.Α. 2483/08.09.2014 (αριθμ. φακέλου Ε.Σ.Ρ. 244/10.09.2014) έγγραφό μας.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ              ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ
 
Επίσης σας παραθέτουμε την επιστολή που είχε αποσταλεί προς το Ε.Σ.Ρ. στις 8/9/2014 σχετικά με παρόμοιο ρεπορτάζ του συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού:
Αριθμ. Πρωτ. : 2483 Αθήνα, 08.09.2014
Προς τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης
Αμερικής 5 & Πανεπιστημίου 105 64 Αθήνα
Κοινοποίηση : Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Οδοντιατρικοί Σύλλογοι της Χώρας.
 
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων (των «8») του τηλεοπτικού σταθμού «Mega Channel», με παρουσιάστρια την Μαρία Σαράφογλου, στις 3 Σεπτεμβρίου 2014, προβλήθηκε ρεπορτάζ της απεσταλμένης του καναλιού στην Γευγελή κ. Κλέλιας Κλούντζου για την παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών σε Έλληνες ασθενείς στα Σκόπια σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές στην χώρα μας.
Στο ρεπορτάζ αυτό, υπό το πρόσχημα της ενημέρωσης, υπήρξε συστηματική διαφήμιση των παρεχομένων στα Σκόπια οδοντιατρικών υπηρεσιών και ειδικότερα των υπηρεσιών ενός συγκεκριμένου οδοντιατρείου, του EHgoMak (Endomak).
Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ, έγιναν αναφορές, είτε από την ρεπόρτερ είτε με υπότιτλους, σε δεκάδες Έλληνες ασθενείς που επισκέπτονται καθημερινά τα Σκόπια, στην δωρεάν μετακίνησή τους από και προς τη χώρα μας (και μάλιστα κατ’ επανάληψη), στις τιμές σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, που συμπίπτουν με τις τιμές που αναγράφονται στην ιστοσελίδα του άνω οδοντιατρείου και στην δυνατότητα συνεννόησης σε άψογα (!!!) ελληνικά.
Παρουσιάστηκαν δηλώσεις του ιδιοκτήτη του άνω οδοντιατρείου, λήψεις από το εσωτερικό του, όπου εμφανίζονται οι χώροι, ο εξοπλισμός, το προσωπικό και ο λογότυπος (EHgoMak) και φυλλάδια, που εκδίδει το οδοντιατρείο με τις προσφορές και την επισήμανση ότι μοιράζονται στα σύνορα.
Περαιτέρω, σε όλο το ρεπορτάζ, το εν λόγω οδοντιατρείο εμφανιζόταν ως οδοντιατρική κλινική, ενώ είναι γνωστό ότι οι οδοντιατρικές κλινικές παρέχουν δευτεροβάθμια φροντίδα νοσηλείας και έχουν κλίνες νοσηλείας, που δεν διαθέτουν τα οδοντιατρεία.
Κύριε Πρόεδρε,
Η πλήρης ενημέρωση του κοινού σε θέματα υγείας είναι αναγκαία, λόγω και της ασυμμετρίας πληροφόρησης που παρατηρείται. Πρέπει να στηρίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγεί σε κίνδυνο παραπλάνησης και σύγχυσης του κοινού. Η διαφήμιση των ιατρικών και οδοντιατρικών υπηρεσιών και φορέων απαγορεύεται από το νόμο.
Η τιμή των παρεχομένων οδοντιατρικών πράξεων δεν είναι και δεν μπορεί να είναι το μόνο κριτήριο επιλογής. Η τήρηση των επιστημονικών πρωτοκόλλων, η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και υλικών και η μετά την πράξη συστηματική παρακολούθηση του ασθενούς είναι σημαντικές παράμετροι. Στο εν λόγω ρεπορτάζ, τα σημεία αυτά αναφέρθηκαν ακροθιγώς. Από τα τρία περίπου λεπτά που διήρκησε το ρεπορτάζ, οι σχετικές δηλώσεις του Προέδρου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης καλύφθηκαν σε δέκα περίπου δευτερόλεπτα.
Επειδή με το εν λόγω ρεπορτάζ υπήρξε ελλιπής και ως εκ τούτου εσφαλμένη ενημέρωση του κοινού και προφανώς υποκρυπτόμενη διαφήμιση του άνω οδοντιατρείου και των εν γένει παρεχομένων οδοντιατρικών υπηρεσιών στην γειτονική χώρα.
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ              ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ”
Πηγή

(Visited 12 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close