Written by 9:23 pm Διάφορα

Παρέμβαση της Ε.Ο.Ο. σχετικά με την οργάνωση επιστημονικών ημερίδων από εταιρείες εμπορικών οδ/κων ειδών

Ε.Ο.Ο.: Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις (ΛΑΕΚ 1-25) έτους 2015

“Προς τις Επιστημονικές Οδοντιατρικές Εταιρείες
Θέμα: Επιμόρφωση Οδοντιατρικού Δυναμικού από εμπορικές εταιρείες οδοντιατρικών ειδών
21 Μαΐου 2015
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σύμφωνα με το άρθρο 50 του Ν. 3918/2011 «Διαρθρωτικές Αλλαγές στο Σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις», η Διεύθυνση Στοματικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας είναι επιφορτισμένη μεταξύ άλλων, με την εισήγηση για τον καθορισμό των προϋποθέσεων αναγνώρισης οδοντιατρικών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων και της άσκησης αυτών σε Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Ένωση και χώρες του εξωτερικού και γενικότερα για ό,τι αφορά στην εκπαίδευση και συνεχιζόμενη κατάρτιση του οδοντιατρικού δυναμικού.
Το Τμήμα Δημόσιας Οδοντιατρικής Φροντίδας της ίδιας Δ/νσης έχει ως βασική αρμοδιότητα την εισήγηση προγραμμάτων για την εκπαίδευση, μετεκπαίδευση και συνεχιζόμενη κατάρτιση των επαγγελματιών στοματικής υγείας του ΕΣΥ.
Παράλληλα με τη Δ/νση Στοματικής Υγείας, η ίδια η Ε.Ο.Ο., έχει εγκρίνει ομόφωνα την εισήγηση της Επιτροπής Εκπαίδευσης και Επιστημονικών Θεμάτων για τη Συνεχή Επαγγελματική Επιμόρφωση Οδοντιάτρων, την αξιολόγηση των φορέων επιμόρφωσης-εκπαίδευσης και τη μοριοδότηση των εκδηλώσεων.
Σύμφωνα με αυτήν, πάροχοι επιμόρφωσης είναι πέραν της Ε.Ο.Ο., των Οδοντιατρικών Συλλόγων, των Οδοντιατρικών Σχολών, των Οδοντιατρικών Τμημάτων των Νοσοκομείων και οι Επιστημονικές οδοντιατρικές Εταιρείες.
Στο μέλλον μπορούν να ενταχθούν και άλλοι φορείς, εφόσον πιστοποιηθούν ειδικά για το σκοπό αυτό από την εν λόγω Επιτροπή.
Εκ των ανωτέρω προκύπτει κατηγορηματικά ότι μία εμπορική εταιρεία, ένα νομικό πρόσωπο που δεν σχετίζεται με το χώρο της υγείας- εκπαίδευσης δεν δικαιούται να πραγματοποιεί εκδηλώσεις επιμόρφωσης, χωρίς την έγκριση-σύμφωνη γνώμη-συνεργασία των φορέων που έχουν προς τούτο δικαίωμα όπως είναι οι Οδοντιατρικές Σχολές, οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι και η Ε.Ο.Ο., οι αναγνωρισμένες επιστημονικές εταιρείες.
Στην ίδια διαπίστωση προβαίνει και το Υπουργείο Παιδείας στο με αριθ. 13151/Β7/2005 έγγραφο του σύμφωνα με το οποίο, μόνο τα ΑΕΙ έχουν την ευθύνη οργάνωσης και λειτουργίας προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών και συνεργασίας με αναγνωρισμένα ιδρύματα της αλλοδαπής και ερευνητικά ιδρύματα και κατά συνέπεια οποιοδήποτε πρόγραμμα ειδίκευσης ή επιμόρφωσης οδοντιάτρων που οργανώνεται από εξωπανεπιστημιακούς φορείς είναι ευνόητο ότι δεν “αναγνωρίζεται.
Εξ αυτών συνάγεται ότι επιστημονικές εκδηλώσεις οργάνων, φορέων, ιδιωτών που δεν έχουν πιστοποιηθεί ή δεν τελούν υπό την έγκριση ή την αιγίδα των προαναφερομένων συλλογικών οργάνων ή των δύο Οδοντιατρικών Σχολών ή δεν πληρούν τα απαιτούμενα εχέγγυα, δεν θα πρέπει να ενισχύονται με τη συμμετοχή συναδέλφων -έναντι των οποίων όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι. ”
Πηγή

(Visited 12 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close