Written by 10:31 am Διάφορα

Η οικονομική αδυναμία των Ελλήνων τους ανάγκασε να κόψουν και τον οδοντίατρο

Ακριβή οδοντιατρική περίθαλψη

Ο συνδυασμός οικονομικής αδυναμίας του πληθυσμού και έλλειψης πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής περίθαλψης, έχει ως αποτέλεσμα μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να παρουσιάζουν μια απογοητευτική κατάσταση της στοματικής τους υγείας.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Κατσίκης, αναφέρει στο ΑΠΜΕ ότι η πρόληψη είναι «ανύπαρκτη» και η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας στην οδοντιατρική περίθαλψη συναντάται μόνο σε «τριτοκοσμικές» χώρες. Ο ίδιος λέει επίσης: «Υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που τους λείπουν τα μπροστινά δόντια», όπως προκύπτει με στοιχεία ότι το 38,2% των μεσηλίκων και το 42,9% των ηλικιωμένων δεν έχει καλύψει προσθετικές ανάγκες, γεγονός που αποδίδεται στην οικονομική κρίση και το υψηλό κόστος των εμφυτευμάτων και των τεχνητών οδοντοστοιχιών.
Ο πρόεδρος της ΕΟΟ επισημαίνει ότι: «Το να ζει ένας άνθρωπος χωρίς δόντια επηρεάζει σοβαρότατα την ποιότητα της ζωής του και μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινή διατροφή και κοινωνική απομόνωση». Βάσει της οδοντιατρικής καταγραφής, των εθελοντών οδοντιάτρων των Γιατρών του Κόσμου, παρουσιάστηκαν σε ποσοστό 81% περιστατικά που χρήζουν οδοντιατρικής παρακολούθησης και σε ποσοστό 34% περιστατικά που χρήζουν ορθοδοντικής παρέμβασης. Τα περιστατικά παιδιών με καλή ή πολύ καλή στοματική υγεία άγγιζε μόνο το ποσοστό του 15% από το σύνολο των παιδιών.
«Συνάδελφοι πληρώνονται με δόσεις», ιδιαίτερα όταν οι εργασίες είναι δαπανηρές, εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΟΟ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης  300 οδοντίατροι μόνο από την Αθήνα αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Παράλληλα, όπως αναφέρει, τελευταία παρατηρείται και το φαινόμενο «της μερικής απασχόλησης οδοντιάτρων σε άλλη χώρα» και όπως εξηγεί ο κ. Κατσίκης, Έλληνες οδοντίατροι προσφέρουν οδοντιατρικές υπηρεσίες σε πολίτες άλλων χωρών μια εβδομάδα το μήνα, προκειμένου να καταφέρουν να «ισορροπήσουν το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν».
«Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Οδοντιατρική που είναι η κατ΄ εξοχήν επιστήμη της πρόληψης , είναι συνεχώς απούσα από την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη». Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΟΟ αναφέρει ότι η σημερινή κατάσταση όσον αφορά την παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης μέσω των δομών ΠΕΔΥ-ΕΣΥ,  είναι «τραγική», δεδομένου  ότι επιχειρείται με το δυναμικό των 700 περίπου οδοντιάτρων να δοθεί περίθαλψη σε 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους.
«Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες στην χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, αλλά η στοματική υγεία αποτελεί προτεραιότητα σε κάθε πολιτισμένο κράτος», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΟΟ  Αθανάσιος Κατσίκης, προτείνοντας  μάλιστα ως λύση « κάλυψη των ασφαλισμένων με εισοδηματικά κριτήρια κατά τα πρότυπα της συμμετοχής στα φάρμακα που έχει προτείνει ο υπουργός υγείας».
Πηγή

(Visited 23 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close