Written by 3:31 pm Επιστημονικά Νέα, Οργάνωση και λειτουργία Οδοντιατρείου

Λύνουμε όλες τις απορίες που αφορούν την ακτινογραφία δοντιών

Πανοραμική ακτινογραφία

Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν για τις ακτινογραφίες δοντιών και την ακτινοβολία που πιθανόν να λαμβάνουν. Ο σκοπός αυτού του άρθρου λοιπόν είναι λύσουμε όλες τις απορίες γύρω από την ακτινογραφία δοντιών.
Πόσο απαραίτητη είναι; Είναι απαραίτητη, αν σκεφτείτε ότι πολλές φορές ο ασθενής μπορεί να μην παρουσιάζει συμπτώματα και άρα η κλινική εξέταση του οδοντιάτρου, μόνο, δεν θα δείξει τίποτα. Σε μια ακτινογραφία δοντιών, ο οδοντίατρος θα εντοπίσει βλάβες στην στοματική κοιλότητα, νωρίτερα από το να περιμένει να εκδηλωθούν συμπτώματα, στιγμή που μπορεί να αποδειχθεί και αργά για ορισμένες ασθένειες. Επίσης, ορισμένες οδοντιατρικές θεραπείες δεν μπορούν να ξεκινήσουν ή να συνεχιστούν εάν ο ασθενής δεν κάνει την ακτινογραφία που του συνέστησε ο οδοντίατρος.
Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται; Την απόφαση ότι ο ασθενής θα πρέπει να κάνει μια ακτινογραφία δοντιών την παίρνει ο οδοντίατρος όταν αυτή κρίνεται αναγκαία, και εφόσον ο ίδιος γνωρίζει το πλήρες  ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Το ίσιο ισχύει και για τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά.
Προστασία κατά την ακτινογραφία. Κατά την διάρκεια της οδοντικής ακτινογραφία πρέπει ο ασθενής να φοράει ποδιά ακτινοπροστασίας μολύβδου με κολάρο γιατί αυτή αποτρέπει στην ακτινοβολία να φθάσει σε ραδιοευαίσθητα όργανα όπως θυρεοειδής αδένας, αιμοποιητικό και αναπαραγωγικό σύστημα.
Σε περίοδο εγκυμοσύνης. Με βάση την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών, η συνολική αποδεκτή ακτινοβολία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 5 rad ή 0,05 mSv, κάτι που ισοδυναμεί με 50.000 ακτινογραφίες. Οι ψηφιακές ακτινογραφίες έχουν  την χαμηλότερη δόση ακτινοβολίας. Παρόλα αυτά καλό είναι να αποφεύγεται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ενώ πριν γίνει η ακτινογραφία θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ οδοντιάτρου, γυναικολόγου και ασθενή για την τελική απόφαση.
Οι δόσεις ακτινοβολίας των ακτινογραφιών έχουν ως εξής :
• Ακτινογραφίες μετά πτερυγίου (4 ακτινογραφίες) = 0,038 mSV
• Οπισθοφατνιακές Full-mouth series (18 ακτινογραφίες) = 0,150 mSV
• Ακτινογραφία θώρακος = 0,080 mSV
• Ακτινογραφία ανωτέρου γαστρεντερικού σωλήνα = 2,400 mSV
• Πανοραμική ακτινογραφία = 0,007 – 0,038 mSV
• Οδοντιατρική υπολογιστική τομογραφία = 0,027 – 0,056 mSV
Οι ανωτέρω τιμές μειώνονται κατά 90% αν γίνουν ψηφιακά.
Η ψηφιακή πανοραμική ακτινογραφία σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση της στοματικής κοιλότητας βοηθά τον οδοντίατρο να διαπιστώσει :
• μικρές τερηδόνες μεταξύ των δοντιών ή τερηδόνες κάτω από υπάρχουσες αποκαταστάσεις, κατάγματα δοντιών, ακρορριζικες κύστες, περιοδοντική νόσο
• οποιαδήποτε γναθοπροσωπική ανωμαλία
• κάποια παθολογική κατάσταση στα οστά των γνάθων, αν κάτι τέτοιο υποδεικνύεται από από το ιστορικό τους ή από την κλινική τους εξέταση
• αν κάποιο δόντι είναι έγκλειστο
• σε βάθος κάποιο ορθοδοντικό πρόβλημα
• προκύπτει τη πιθανότητα ύπαρξης ξένου σώματος στα οστά των γνάθων ή στα μαλακά μόρια της περιοχής του στόματος, αν κάτι τέτοιο υποδεικνύεται από την κλινική εξέταση ή το ιστορικό του ασθενούς
• την σοβαρότητα δυσλειτουργίας της κροταφογναθικής διάρθρωσης
• την κατάσταση του στόματος για ασθενείς στους οποίους πρόκειται να τοποθετηθούν εμφυτεύματα
• την κατάσταση του στόματος για ασθενείς στους οποίους πρόκειται να τοποθετηθούν μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες ή ακίνητες προσθετικές εργασίες
• πιθανά κατάγματα γνάθων για ασθενείς που έχουν τραυματιστεί στο πρόσωπο
Η ευκρίνεια της ψηφιακής πανοραμικής ακτινογραφίας μπορεί να επηρεαστεί είτε αν ο ασθενείς δεν παρέμεινε εντελώς ακίνητος κατά την διαδικασία είτε να μην τοποθετήθηκε σωστά ο ασθενής στο μηχάνημα. Η δόση ακτινοβολίας των οδοντιατρικών ακτινογραφιών είναι εξαιρετικά μικρή. Εάν σας ανησυχεί η έκθεσή σας στην ακτινοβολία της ψηφιακής πανοραμικής ακτινογραφίας, συζητήστε το εκτενέστερα με τον οδοντίατρό σας.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

(Visited 325 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close