Written by 1:21 μμ Διάφορα

Ο πρόεδρος της ΕΕΑΘΛΟ, κ. Θεόδωρος Κουϊμτζής, μιλάει για τις προκλήσεις της Αθλητικής Οδοντιατρικής, και όχι μόνο

ΕΕΑΘΛΟ

Ο κ. Θεόδωρος Κουϊμτζής εξηγεί τους λόγους και το όραμα που κατέδειξαν την ανάγκη ίδρυσης της ΕΕΑΘΛΟ.  Η Επιστημονική Εταιρεία Αθλητικής Οδοντιατρικής ιδρύθηκε το 2013 με την φιλοδοξία να παίξει το ρόλο του επιστημονικού φορέα που θα διευκολύνει την προσέγγιση των οδοντιάτρων και των αθλητών, που τόσο καιρό έλειπε από την χώρα μας.
Ο ίδιος μεταξύ άλλων λέει: “Η Αθλητική Οδοντιατρική είναι ένας νέος τομέας της Οδοντιατρικής Επιστήμης που σιγά-σιγά καταλαμβάνει ένα μέρος των καθημερινών επαγγελματικών δραστηριοτήτων μας.  Όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας ασχολούνται με τον αθλητισμό και ζητούν οδοντιατρική φροντίδα, λόγω κυρίως των προβλημάτων που προκύπτουν από την αθλητική τους δραστηριότητα. […]  Βλέπουμε στα ιατρεία μας αθλητές με ιδιαίτερα οδοντιατρικά προβλήματα και χαμηλό επίπεδο στοματικής υγείας. […] Η έλλειψη πολιτικών πρόληψης για τη στοματική υγεία στον τομέα του αθλητισμού οδηγεί τους αθλητές σε ανεπιθύμητες καταστάσεις και τους εμποδίζει να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στους αγωνιστικούς χώρους“.
Η Αθλητική Οδοντιατρική είναι ο κλάδος της αθλητικής ιατρικής που ασχολείται:
α) με την πρόληψη και θεραπεία του τραύματος και των παθολογικών καταστάσεων στην περιοχή του στόματος και του προσώπου, που συνδέονται με τον αθλητισμό και την άσκηση,
β) με τη συλλογή και προβολή των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων σε θέματα πρόληψης και θεραπείας του τραύματος στην περιοχή του προσώπου και της κεφαλής, καθώς επίσης των παθολογικών καταστάσεων στην περιοχή του στόματος.
Η αθλητική Οδοντιατρική καλείτε να αντιμετωπίσει προληπτικά, διαγνωστικά και θεραπευτικά τις εξής καταστάσεις στους αθλητές:
– τους τραυματισμούς στην περιοχή του προσώπου, του στόματος και των δοντιών,
– το επείγον περιστατικό, με παροχή πρώτων βοηθειών στον χώρο της αθλητικής δραστηριότητας και στο ιατρείο,
– την οδοντική τερηδόνα,
– τις διατροφικές διαταραχές και τη διάβρωση των δοντιών,
– την περιοδοντική νόσο,
– τα ορθοδοντικά προβλήματα,
– την χειρουργική αντιμετώπιση ανεπιθύμητων καταστάσεων όπως εγκλεισμός ή/και αδυναμία ανατολής 3ών μονίμων γομφίων, περιστεφανίτιδα,
– τις συνήθειες που αναπτύσσονται ιδιαίτερα στον αθλητικό χώρο όπως τρύπημα μαλακών ιστών στην περιοχή του στόματος, κάπνισμα κα,
– το στοματοπροσωπικό πόνο,
– την απρόσκοπτη λειτουργία του ανώτερου αναπνευστικού κατά τη διάρκεια του ύπνου (καταστάσεις άπνοιας).
Σχετικά με τις εξειδικευμένες γνώσεις ή όχι της Αθλητικής Οδοντιατρικής που πρέπει να έχει ένας οδοντίατρος για να ασχοληθεί  με τα οδοντιατρικά προβλήματα των αθλητών, ο  κ. Θεόδωρος Κουϊμτζής λέει: “Η εκπαίδευσή μας στις οδοντιατρικές σχολές έχει καλύψει τα προαναφερθέντα θέματα, χωρίς να έχει εστιάσει στις ιδιαίτερες ανάγκες και τα οδοντιατρικά προβλήματα των αθλητών. Έτσι, επαφίεται στην επιλεκτική διάθεση του κάθε συναδέλφου, ανάλογα με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του, να επιμορφωθεί παρακολουθώντας τη βιβλιογραφία και τα συναφή με το αντικείμενο σεμινάρια”.
Τα οδοντιατρικά προβλήματα στους αθλητές είναι παρόντα περισσότερο από ότι θα φανταζόταν κάποιος ακόμα και σε “ελίτ” αθλητές (Ολυμπιακοί αθλητές, παίκτες μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων). Δυστυχώς “οι αθλητές βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο στοματικής υγείας με εκείνο των ευπαθών ομάδων του γενικότερου πληθυσμού.”
Δεν υπάρχουν επίσης εξειδικευμένες κλινικές που να αντιμετωπίζει το οδοντικό τραύμα, αλλά αυτή γίνεται  “στα οδοντιατρικά και γναθοπροσωπικά τμήματα των Νοσοκομείων, στις κλινικές της Οδοντιατρικής Σχολής, στα κέντρα υγείας, καθώς επίσης στα ιδιωτικά οδοντιατρεία. Εξυπακούεται, ότι οι χώροι αυτοί θα πρέπει να είναι καλά εξοπλισμένοι με τα αντίστοιχα υλικά και άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό, για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων ανά πάσα στιγμή, 24 ώρες το 24ωρο. Βεβαίως κάθε άθλημα έχει το δικό του προφίλ τραυματισμών”
Η ΕΕΑΘΛΟ αποσκοπεί και στην συνεργασία  με συλλόγους και ομοσπονδίες σε κοινές δράσεις, μέσα και έξω από τους αθλητικούς χώρους. Πιστεύει ότι η θέση του οδοντιάτρου βρίσκεται στο ιατρικό team του αθλητικού συλλόγου της συνοικίας του. Ο κ. Θεόδωρος Κουϊμτζής ανακοινώνει: “Μια πρωτοβουλία που σκεπτόμαστε να πάρουμε επίσης είναι να διοργανώσουμε προσεχώς, ένα τριήμερο πρόληψης οδοντικού τραύματος με τη συμμετοχή συλλόγων, σχολείων και τοπικών φορέων. Σύντομα, θα έχουμε περισσότερα πράγματα να σας ανακοινώσουμε.”
Κλείνοντας ο  κ. Θεόδωρος Κουϊμτζής μιλάει για το μέλλον της εταιρίας: “Μελλοντικοί στόχοι της Εταιρείας όπως άλλωστε συνάγεται από τους σκοπούς του καταστατικού μας, είναι αφενός η επιμόρφωση των Οδοντιάτρων και αφετέρου η συμμετοχή μας σε δράσεις που προάγουν τη στοματική υγεία των αθλητών. […] Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε ενημερωτικά φυλλάδια με θέματα Αθλητικής Οδοντιατρικής που θα μπορεί κάθε συνάδελφος να τοποθετήσει στην αίθουσα αναμονής του ιατρείου του, για τους ενδιαφερόμενους ασθενείς του. […] Η συνεργασία με άλλες Επιστημονικές Εταιρείες, Οδοντιατρικούς Συλλόγους, Ιδρύματα και Οργανώσεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που έχουν κοινούς στόχους με την Εταιρεία μας, είναι μέσα στις προτεραιότητές μας.”

Θεόδωρος Κουϊμτζής Πρόεδρος της ΕΕΑΘΛΟ

Θεόδωρος Κουϊμτζής Πρόεδρος της ΕΕΑΘΛΟ


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

(Visited 5 times, 1 visits today)

Last modified: 28 Ιουλίου, 2022

Close