Written by 10:40 am Οργάνωση και λειτουργία Οδοντιατρείου

Πρώτες βοήθειες για οδοντικούς τραυματισμούς κατά την αθλητική δραστηριότητα (Μέρος 1ο)

Αθλητισμός

Ο αθλητισμός είναι μια πολύ σημαντική και ευεργετική δραστηριότητα για τον άνθρωπο, από πολλές απόψεις. Η στοματική υγεία των αθλητών είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την απόδοσή τους. γι’ αυτό και σήμερα, και ειδικά στον πρωταθλητισμό, στις εξετάσεις των αθλητών συμπεριλαμβάνεται πλήρης οδοντιατρικός έλεγχος και άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε οδοντικού προβλήματος προκύψει.
Κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας όμως μπορεί να υπάρξουν οδοντικοί τραυματισμοί και μάλιστα σοβαροί μερικές φορές.
Στην περίπτωση απώλειας μόνιμου δοντιού κατά την αθλητική δραστηριότητα, υπάρχουν κάποιες κινήσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι ο αθλητής πάει στον οδοντίατρο, κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα.
Αρχικά θα πρέπει, αν είναι εφικτό, να βρεθεί το δόντι. Αν βρεθεί θα πρέπει να το πιάσουμε από το πλατύ τμήμα (μύλη) και όχι από τη ρίζα. Μην το βουρτσίσετε και μην το τρίψετε με κανένα τρόπο. Μπορείτε να το ξεπλύνεται με νερό.
Αν ο αθλητής έχει τις αισθήσεις του και είναι σε καλή κατάσταση, τοποθετήστε άμεσα το δόντι στη θέση του και σταθεροποιήστε το δίνοντας στον αθλητή ένα μαντήλι ή γάζα να δαγκώσει μαλακά. Αυτό θα πρέπει να γίνει τα πρώτα 5-10 λεπτά από την απώλεια του δοντιού.
Καλό είναι να θυμόμαστε ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος και αυτό γιατί αν το δόντι επαναφυτευτεί στην επόμενη μισή ώρα από την απώλειά του, έχει τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.
Στην περίπτωση που το δόντι δεν μπορεί να επανατοποθετηθεί στη θέση του μετά την απώλειά του, έχουμε 3 επιλογές για την προστασία του δοντιού μέχρι να φτάσει ο αθλητής στον οδοντίατρο.

  • Τοποθετούμε το δόντι σε ειδικό υγρό που θα το διατηρήσει σε καλή κατάσταση (το υγρό αυτό το γνωρίζουν οι αθλητίατροι και οδοντίατροι)
  • Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε το δόντι σε γάλα ή φυσικό ορό
  • Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι άμεσα διαθέσιμο, και ο αθλητής έχει τις αισθήσεις του, μπορούμε να τοποθετήσουμε το δόντι κάτω από τη γλώσσα του ή ανάμεσα στα δόντια και το μάγουλο.

Αν το δόντι είναι νεογιλό, μην το επανατοποθετήσετε στο στόμα.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

(Visited 14 times, 1 visits today)

Last modified: March 14, 2015

Close