Written by 6:50 pm Οργάνωση και λειτουργία Οδοντιατρείου

Οι αθλητές έχουν περισσότερα οδοντικά προβλήματα

Η γυμναστική κάνει σίγουρα καλό σε όλο μας το σώμα. Όταν η γυμναστική ή ο αθλητισμός είναι “σκληρός” τότε κάτι που επιβαρύνεται είναι τα δόντια.
Μελέτη δημοσιεύτηκε στη «Σκανδιναβική Επιθεώρηση Ιατρικής και Επιστήμης στα Αθλήματα» (SJMSS) και πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Χαϊδελβέργης, στη Γερμανία, σε 35 αθλητές του τριάθλου και 35 μη αθλητές συνομηλίκους τους. Η ανάλυση όλων των στοιχείων έδειξε πως το σάλιο ήταν αυτό που παρουσίασε τις τις σημαντικότερες διαφορές.
Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κορνέλια Φρέζε έιπε χαρακτηριστικά: «Μας εξέπληξε η έκταση των αλλαγών στο σάλιο των ασκουμένων στη διάρκεια της προπόνησης. Κατά την έναρξη της μελέτης μας νομίζαμε ότι τον σημαντικότερο ρόλο στην αυξημένη τερηδόνα των αθλητών παίζουν τα ισοτονικά ροφήματα και γενικότερα η διατροφή. Ωστόσο δεν βρήκαμε κάποια απευθείας συσχέτιση. Αντ’ αυτών, παρατηρήσαμε ότι οι αλλαγές στο σάλιο των ασκουμένων ήταν αυτές που έκαναν την διαφορά. Επειδή το σάλιο ασκεί πολύ ισχυρή προστατευτική δράση στα δόντια, η μείωση της παραγωγής του και η αλλαγή στη χημική σύστασή του μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα».
Η δρ Φρέζε συμπλήρωσε ότι το δείγμα και οι συνθήκες της έρευνας αυτής δεν είναι απολύτως αντιπροσωπευτικές. Όμως οι αθλητές που κάνουν έντονη προπόνηση τείνουν να παρουσιάσουν οδοντικά προβλήματα. Η ίδια συνιστά άφθονο νερό κατά την προπόνηση, καλό καθαρισμό των δοντιών και με οδοντικό νήμα καθώς και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο ή τον αθλητικό οδοντίατρο.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Last modified: February 13, 2015

Close