Written by 12:00 pm Οργάνωση και λειτουργία Οδοντιατρείου

Καρκίνος του στόματος: Αυτοεξέταση (video)

Έρευνα καταρρίπτει τους μύθους για τις άφθες

O καρκίνος στη στοματική κοιλότητα έχει περίπου 30 μορφές. Στο 90% των περιπτώσεων είναι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Αρχικά εμφανίζεται σαν μια ανώδυνη πληγή που με την πάροδο του χρόνου όμως δεν κλείνει αλλά αντίθετα μεγαλώνει και μπορεί να δημιουργήσει 
εμποδίσει την ομιλία, την μάσηση ή την κατάποση.
Στο 40% των περιπτώσεων η εμφάνισή του γίνεται στη γλώσσα και μάλιστα στη οπίσθια- πλάγια περιοχή και στην κοιλιακή επιφάνεια.
Αν και οι άντρες προσβάλλονται συχνότερα από καρκίνο στόματος από τις γυναίκες, τα τελευταία χρόνια είναι κάτι που τείνει να ανατραπεί.
Αυτοεξέταση
Συνιστάται να αυτοεξεταζόμαστε μια φορά το μήνα. Στεκόμαστε μπροστά σε έναν καθρέπτη με καλό φωτισμό και με τη χρήση γάζας και τη βοήθεια του δείκτη και του αντίχειρα ανασηκώνουμε τα χείλη και παρατηρούμε το χρώμα και τη σύσταση τους. Το ίδιο κάνουμε και στα ούλα, τις παρειές και την υπερώα.
Τέλος παρατηρούμε την γλώσσα. Με τη χρήση της γάζας πιάνουμε τη γλώσσα από την κορυφή και ψηλαφίζουμε το έδαφος και όλες τις επιφάνειες της γλώσσας.
Εξωτερικά με τα δύο μας χέρια ψηλαφίζουμε τον λαιμό κάτω από το σαγόνι
Αν με την παρατήρηση εντοπίσετε κάποια εξογκώματα που δεν υπήρχαν πριν επικοινωνήστε με στοματολόγο ή τον οδοντίατρό σας.
Δείτε και ένα βίντεο με όλα τα βήματα αναλυτικά:

Διαβάστε περισσότερα εδώ.
 

(Visited 42 times, 1 visits today)

Last modified: February 9, 2015

Close