Η κλινική Αντιμετώπισης του Στοματοπροσωπικού Πόνου της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, θα δεχθεί στο παρόν ακαδημαϊκό έτος τέσσερις (4) μεταπτυχιακούς φοιτητές, με έναρξη του κύκλου σπουδών το ακαδημαϊκό έτος 2015-16.
Οι υποψήφιοι απαιτείται να είναι πτυχιούχοι Οδοντιατρικής, με Πτυχίο αναγνωρισμένο για άσκηση της Οδοντιατρικής στη χώρα μας, και να έχουν καλή γνώση της Αγγλικής Γλώσσας και της ορολογίας. Τυχόν προϋπηρεσία ή επιπλέον προσόντα θα αξιολογηθούν κατά την κρίση. Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 26/01/2015 έως 13/03/2015 και τα στοιχεία που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τα βρουν στο www.dent.uoa.gr.
Διευθυντής: Αναπληρωτής Καθηγητής Μιχαήλ Τζάκης
Γραμματέας: Αθανασία Λιβανού
Επικοινωνία: Τηλ.: 210-746-1321, E-mail:[email protected]
Γενικά στοιχεία
H κλινική Αντιμετώπισης του Στοματοπροσωπικού Πόνου η οποία ιδρύθηκε το 2005 στην Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, ως μετεξέλιξη της κλινικής Φυσιολογίας του Στοματογναθικού Συστήματος, για την παροχή βασικής εκπαίδευσης στους Προπτυχιακούς φοιτητές της Οδοντιατρικής, σχετικά με την λειτουργία και τη δυσλειτουργία του Στοματογναθικού Συστήματος και σχετικά με την Οδοντική Σύγκλειση, έχει την ευθύνη και του ομώνυμου τριετούς μεταπτυχιακού προγράμματος κλινικής ειδίκευσης, το οποίο οδηγεί στο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Αντιμετώπιση του Στοματοπροσωπικού πόνου (Master of Science).
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Οδοντιατρικής Σχολής στον Στοματοπροσωπικό Πόνο περιλαμβάνει τα κοινά μαθήματα για όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές καθώς και μαθήματα επιλογής και μαθήματα που γίνονται μόνο στους μεταπτυχιακούς φοιτητές της Κλινικής Αντιμετώπισης Στοματοπροσωπικού Πόνου τόσο στην Οδοντιατρική όσο και στις συνεργαζόμενες Πανεπιστημιακές κλινικές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Το πρόγραμμα αυτό εξασφαλίζει, τη στο βάθος ειδίκευσή των μεταπτυχιακών φοιτητών στην λειτουργία και στην παθολογία της Στοματοπροσωπικής περιοχής αλλά και στην κατανόηση όλων των καταστάσεων που μπορεί άμεσα ή έμμεσα να εμπλέκονται στο Στοματοπροσωπικό Πόνο.
Στο τέλος του μεταπτυχιακού προγράμματος, επί τη βάσει της τριετούς θεωρητικής κατάρτισης αλλά και της προκλινικής και της κλινικής άσκησης των μεταπτυχιακών φοιτητών, οι τελειόφοιτοι του προγράμματος μπορούν να κάνουν με ακρίβεια διάγνωση και να προχωρούν στην αναχαίτιση και στην αποκατάσταση όλων των προβλημάτων Οδοντικής Σύγκλεισης, Στοματοπροσωπικού Πόνου και Κρανιογναθικών Διαταραχών.
Σκοπός του προγράμματος Συγκεκριμένα, σκοπός του προγράμματος εξειδίκευσης στο Στοματοπροσωπικό Πόνο είναι να καταστήσει ικανούς τους απόφοιτους του προγράμματος να διαθέτουν τις ακόλουθες δεξιότητες:
Να διαθέτουν πλήρη γνώση της τοπογραφικής και της λειτουργικής ανατομίας της κεφαλής, του τραχήλου, του αυχένα καθώς και της Φυσιολογίας της Περιοχής.
Να γνωρίζουν τη φυσιολογική λειτουργία και την παθολογία των ανωτέρω ανατομικών περιοχών και ιδιαίτερα εκείνων του Στοματογναθικού συστήματος, της Κεφαλής και του Τραχήλου.
Να γνωρίζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν το Στοματοπροσωπικό Πόνο και τις λειτουργικές διαταραχές του στοματογναθικού συστήματος.
Να γνωρίζουν, σε βάθος, τους μηχανισμούς γένεσης και μετάδοσης γενικά του πόνου και να εμβαθύνουν, ειδικά, στον Οδοντιατρικό και στον Στοματοπροσωπικό Πόνο, με τις μορφές και την ένταση που εμφανίζεται στις προαναφερθείσες ανατομικές περιοχές των οδοντιατρικών ασθενών αλλά και ασθενών με νοσήματα, τα οποία μπορεί να εμπλέκονται ή να επηρεάζουν το Στοματογναθικό σύστημα και την ευρύτερη περιοχή του.
Να είναι ικανοί να διαγνώσουν και να διαφοροδιαγνώσουν τον Στοματοπροσωπικό πόνο από άλλες οδοντιατρικές παθήσεις ή νόσους ή γενικότερες παθολογικές καταστάσεις, οι οποίες παρουσιάζουν, ως συνακόλουθο σύμπτωμα, τον Στοματοπροσωπικό Πόνο.
Να γνωρίζουν πως ακριβώς να συλλέγουν τις πληροφορίες του αναμνηστικού και να λαμβάνουν και να αξιολογούν το ιστορικό του ασθενούς σε συνδυασμό με την κλινική του εξέταση.
Να καταρτίζουν, με βάση τα στοιχεία από το ατομικό αναμνηστικό ,το ιστορικό και την κλινική εξέταση, τη διάγνωση και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θεραπείας.
Να εκτιμούν, με ακρίβεια, την πρόγνωση της διαταραχής του ασθενούς και να τον ενημερώνουν με σαφήνεια για το πρόβλημά του.
Να είναι σε θέση να κατευθύνουν τον ασθενή και προς άλλες οδοντιατρικές και ιατρικές ειδικότητες, εφόσον το πρόβλημα του είτε εμπλέκεται διαφοροδιαγνωστικά είτε συνυπάρχει παράλληλα με αυτές.
Να γνωρίζουν σε βάθος τη χρήση και τις παρενέργειες των φαρμακευτικών σκευασμάτων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του Στοματοπροσωπικού Πόνου και των Κροταφογναθικών Διαταραχών και να είναι σε θέση να συζητούν τη χρήση τους με άλλες ειδικότητες όπως Ρευματολόγους, Νευρολόγους, Ψυχιάτρους, Ωτορινολαρυγγολόγους, Στοματοπροσωπικούς Χειρούργους, Ογκολόγους, Νευροχειρούργους κ.λ.π.
Να είναι σε θέση να εκτιμούν επακριβώς τις περιπτώσεις ασθενών για τους οποίους απαιτείται χειρουργική επέμβαση είτε από την αρχή είτε ως εναλλακτική της συντηρητικής θεραπείας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να γνωρίζουν πως να ενημερώνουν τον ασθενή με σαφήνεια, για την ανάγκη, τα πλεονεκτήματα και τις πιθανές επιπτώσεις μιας τέτοιας μη αντιστρεπτής επέμβασης στο Στοματογναθικό Σύστημα.
Να είναι σε θέση να εφαρμόζουν όλες τις θεραπευτικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του Στοματοπροσωπικού Πόνου, των Κροταφογναθικών Διαταραχών και των Διαταραχών Ύπνου, ήτοι:
Την κατασκευή, εφαρμογή, ρύθμιση και χρήση των διαφόρων τύπων ενδοστοματικών συσκευών κατά περίπτωση.
Τις φυσικές μεθόδους θεραπείας και κυρίως την κινησιοθεραπεία, την φυσικοθεραπεία και την χειροπρακτική καθώς και τις θεραπείες οι οποίες βασίζονται στα διάφορα ψυχολογικά σχήματα.
Τη θεραπευτική και ερευνητική χρησιμότητα της ηλεκτρομυογραφίας και των Διαδερματικών Ηλεκτρικών Νευρικών Διεγέρσεων (Tens).
Τη δράση που μπορεί να έχουν τα φάρμακα, τις παρενέργειες και τη δοσολογία κατά τη φαρμακοθεραπεία.
Τις μεθόδους πραγματοποίησης ενδαρθρικής χορήγησης φαρμάκων ή ενδαρθρικών πλύσεων στην κροταφογναθική διάρθρωση.
Τις μεθόδους πραγματοποίησης ενδομυϊκής χορήγησης φαρμάκων ή τοπικών αναισθητικών στους μύες του στοματογναθικού συστήματος και της ευρύτερης περιοχής.
Να είναι σε θέση να ενημερώνονται και να διαθέτουν την ικανότητα κριτικής αξιολόγησης της βιβλιογραφίας.
Να διαθέτουν επαρκείς γνώσεις και ικανότητες μεθοδολογίας στην έρευνα και στατιστικής.
Να είναι ικανοί στην οργάνωση και παρουσίαση εργασιών, κλινικών περιστατικών, εισηγήσεων, σεμιναρίων κ.λ.π.
Να έχουν τις γνώσεις και τη δυνατότητα τεκμηρίωσης των κλινικών περιστατικών και της κατάρτισης και υλοποίησης ερευνητικών πρωτόκολλων
Να αποκτήσουν εμπειρία στη διδασκαλία και την παρακολούθηση της κλινικής άσκησης των προπτυχιακών φοιτητών.
Αθανασία Λιβανού
Γραμματέας Κλινικής Αντιμετώπισης Στοματοπροσωπικού Πόνου Τηλ. 2107461321
Last modified: July 28, 2022