Written by 5:44 pm Επιστημονικά Νέα

Εφαρμογή της ρομποτικής οδοντιατρικής σήμερα

Η ηλεκτρονικά υποβοηθούμενη Οδοντιατρική ( Ρομποτική Οδοντιατρική ) εδώ και είκοσι πέντε χρόνια συμβάλλει τόσο στην αναβάθμιση των υπηρεσιών σε κάθε τομέα και ειδικότητα της Οδοντιατρικής όσο και στην εξέλιξη της καθαυτού επιστήμης.
Ο κορμός και κεφαλή ύπαρξης και λειτουργίας της Ρομποτικής Οδοντιατρικής είναι οι CAD/ CAM εφαρμογές. Η CAD/ CAM τεχνολογία ( ρομποτική Οδοντιατρική ) σημαίνει Οδοντιατρική μηχανικά και σχεδιαστικά υποστηριζόμενη, αποκλειστικά συνεργαζόμενη με ψηφιακή υπολογιστική τεχνολογία- computers.
Στην ορθοδοντική, σε επιλεγμένες περιπτώσεις, το computer συνεργάζεται με το σύστημα Invasalign, δημιουργώντας έτσι διάφανους λεπτούς νάρθηκες αντικαθιστώντας τελείως τα σιδεράκια.Στην εμφυτευματολογία, ο συνδυασμός ψηφιακής αξονικής τομογραφίας με ειδικά προγράμματα, και άλλων λογισμικών και εργαλείων μπορούν να τοποθετήσουν εμφυτεύματα σε τρισδιάστατη θέση, με απίστευτη ακρίβεια μειώνοντας σημαντικά χρόνους επέμβασης, επούλωσης και δυσανεξίας ασθενών και πολλά άλλα.
Κορωνίδα όμως όλων των παραπάνω επιτευγμάτων και εφαρμογών της ηλεκτρονικά υποβοηθούμενης οδοντιατρικής , αποτελεί στο χώρο της προσθετικής η δημιουργία και χρησιμοποίηση , εδώ και 30 περίπου χρόνια ,μηχανημάτων τύπου Robot , CAD/CAM , τα οποία κατασκευάζουν δίπλα στον ασθενή οδοντοπροσθετικής εργασίες ( π.χ. ένθετα , στεφάνες , γέφυρας , κλπ. ) μέσα σε μια – δυο ώρες .
Εκτός από την άμεση και γρήγορη αποκατάσταση τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά των προβληματικών δοντιών έχουμε πλήθος πλεονεκτημάτων μέσω τη ρομποτικής οδοντιατρικής όπως :
– αποκαταστάσεις τέλειας ακρίβειας , εφαρμογής.
– Άριστη αισθητική και βιοσυμβατότητα.
Ο τρόπος λειτουργίας και κατασκευής Cad – cam αποκαταστάσεων είναι ο εξής :
1) αφού παρασκευαστεί το δόντι παίρνουμε μία ψηφιακή φωτογραφία μέσω του μηχανήματος και με τη βοήθεια του ψηφιακού λογισμικού σχεδιάζουμε τρισδιάστατα την προσθετική εργασία μας ( CAD εφαρμογή ).
2) Στο επόμενο στάδιο, βάζουμε το κατάλληλο υλικό επιλογής μας στο μηχάνημα αποκοπής ( σαν τόρνοι υψηλότατης ακρίβειας ) το οποίο «σμιλεύει» , κατασκευάζει τη τελική προσθετική αποκατάσταση.
3) Στην τελική φάση, συγκολλούμε την εργασία στο στόμα του ασθενούς, με ειδικά συγκολλητικά συστήματα, αποκαθιστώντας λειτουργικά, αισθητικά τέλεια τη βλάβη σ’ ελάχιστο χρόνο και με το λιγότερο κόπο του ασθενή.
Η ηλεκτρονικά υποβοηθούμενη Οδοντιατρική ( CAD/ CAM ) αποτελεί σήμερα ίσως τον πιο ενδιαφέρον και αναπτυσσόμενο κλάδο της σύγχρονης Οδοντιατρικής, σεβόμενη οικολογικές, βιολογικές και ανθρώπινες πτυχές του σύγχρονου ανθρώπου.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

(Visited 14 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close