Written by 12:04 pm Οργάνωση και λειτουργία Οδοντιατρείου

Μέχρι και γεροντική άνοια προκαλεί η κακή στοματική υγιεινή

Η κακή υγιεινή του στόματος δεν προκαλεί μόνο ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα. Στην Ελλάδα μόνο ένας στους πέντε Έλληνες βουρτσίζουν τα δόντια τους καθημερινά, σύμφωνα με τους οδοντιάτρους.
Τα μικρόβια που υπάρχουν στην στοματική κοιλότητα καταλήγουν μοιραία και στους πνεύμονες, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και πνευμονία. Στις εγκυμονούσες τα βακτήρια αυτά φτάνουν και στον πλακούντα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό.
Σύμφωνα με μελέτες, άνθρωποι με κακή στοματική υγιεινή που πιθανόν να έχουν και φλεγμονές, έχουν πολλές πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη.
Άνθρωποι με περιοδοντική νόσο έχουν μέχρι και πενταπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Οι ίδιοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν ακόμα και καρδιακά νοσήματα.
Φυσικά και ο καρκίνος του στόματος σχετίζεται με την κακή στοματική υγιεινή,  λόγω της σχέσης των δύο με τον ιό θηλωμάτων του ανθρώπου HPV
Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν σχέση μεταξύ της κακής στοματικής υγείας και της άνοιας. Αφού παρακολούθησαν 5.468 ηλικιωμένους για 18 χρόνια, διαπίστωσαν ότι όσοι εξ αυτών είχαν τα φυσικά τους δόντια αλλά δεν τα βούρτσιζαν συστηματικά, είχαν τα υψηλότερα ποσοστά κίνδυνου να εκδηλώσουν άνοια.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

(Visited 9 times, 1 visits today)

Last modified: January 15, 2015

Close