Written by 11:18 am Επιστημονικά Νέα, Ιστορική Αναδρομή

Η εντυπωσιακή ιστορία της οδοντόβουρτσας!

Η οδοντόβουρτσα είναι το βασικό εργαλείο για τη σωστή στοματική υγιεινή. Σήμερα κυκλοφορούν στο εμπόριο σε πάρα πολλά σχέδια και χρωματίσματα, με εργονομικές λαβές και σκληρές ή μαλακές τρίχες. Δεν δημιουργήθηκε έτσι όμως.
Τα πρώτα δείγματα χρήσης οδοντόβουρτσας τα έδωσαν οι Βαβυλώνιοι περίπου το 3500 π.Χ. Οι Βαβυλώνιοι αλλά και οι Αιγύπτιοι έπαιρναν ένα μικρό κλαδάκι δέντρου, του μασούσαν την άκρη για να ξεφτίσει και περνώντας μετά τα ξέφτια από νερό για να μαλακώσουν, έτριβαν με αυτά τα δόντια τους.

Οι Κινέζοι ακολούθησαν παρόμοια τακτικοί με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούσαν κλαδιά αρωματικών δέντρων, κάτι που άφηνε το στόμα αρωματισμένο. Αργότερα οι Κινέζοι εξέλιξαν την οδοντόβουρτσα στερεώνοντας λεπτούς μίσχους μπαμπού στο άκρο μιας ξύλινης λαβής, την οποία χρησιμοποιούσαν κυρίως οι υψηλές κοινωνικές τάξεις.

Οι Αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν για το καθαρισμό των δοντιών κάθε πρωί ένα λεπτό λινό ύφασμα. Κάτι που ήταν διαδεδομένο σε όλη την Ευρώπη μέχρι τον 16ο αιώνα που άρχισαν να εμφανίζονται και οι πρώτες οδοντόβουρτσες.
Περίπου στα μέσα του 16ου αιώνα στην Κίνα κατασκευάζεται η πρώτη οδοντόβουρτσα περίπου όπως την ξέρουμε σήμερα. Σε κοκάλινη λαβή στερέωσαν τρίχες αγριόχοιρου. Διαδόθηκε και στην Ευρώπη, οι οποίοι όμως αντί για τρίχες αγριόχοιρου έβαλαν τρίχες αλόγου που ήταν πιο μαλακές. Μέχρι τον 18 αιώνα οδοντόβουρτσα χρησιμοποιούσαν μόνο οι εύποροι και οι ευγενείς.

Το 1770 ο Willian Addis κατασκεύασε μια οδοντόβουρτσα, με λαβή από κόκαλο στου οποίου την άκρη άνοιξε τρύπες και τοποθέτησε τρίχες χοίρου, στην φυλακή όπου ήταν τρόφιμος. Αφού αποφυλακίστηκε το 1780 δημιούργησε μια επιχείρηση και ξεκίνησε μαζική παραγωγή της οδοντόβουρτσας.

Η πρώτη πατέντα οδοντόβουρτσας κατατέθηκε το 1857 στην Αμερική από τον H. N. Wadsworth, με μαζική παραγωγή όμως από το 1885. Η Αμερική ξεκίνησε την ευρεία χρήση της οδοντόβουρτσας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που οι στρατιώτες γυρνούσαν από την Ευρώπη οδοντόβουρτσες.
Το 1937 ανακαλύφθηκε το nylon. Ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε και η πρώτη οδοντόβουρτσα με τρίχες από nylon, με την ονομασία Doctor West’s Miracle Toothbrush. Το 1939 η Ελβετία κατασκεύασε την πρώτη ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Το 1960 κυκλοφορεί στην Αμερική η πρώτη ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, ενώ το 1961 κυκλοφορεί η πρώτη επαναφορτιζόμενη ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα με κυκλική περιστρεφόμενη κεφαλή εμφανίζεται το 1987.
Από το 1980 και έπειτα αρχίζουν να κυκλοφορούν οι σύγχρονες οδοντόβουρτσες με κεκλιμένες κεφαλές και ανατομικές λαβές, με διαφορετικά ύψη, κλίση, πυκνότητα και σκληρότητα των τριχών.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

(Visited 77 times, 1 visits today)

Last modified: January 9, 2015

Close