Written by 7:28 pm Επιστημονικά Νέα, Κλινικά Περιστατικά

Συσχετισμός περιοδοντίτιδας με άλλες ασθένειες.

Η αμέλεια της σωστής στοματικής υγιεινής οδηγεί, πέραν τον άλλων, σε ουλίτιδα. Η αμέλεια θεραπείας της ουλίτιδας οδηγεί σε περιοδοντίτιδα.
Τα τελευταία χρόνια όμως οι έρευνες έχουν στραφεί στην ανεύρεση πιθανών συνδέσεων της με άλλες παθήσεις. Πλέον είναι είναι εξακριβωμένο ότι ο σακχαρώδης διαβήτης, λόγω του ότι προκαλεί μικροαγγειακές βλάβες, υπερβολική φλεγμονώδη αντίδραση, καθυστερημένη επούλωση βλαβών και ξηροστομία, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την δημιουργία επιθετικής περιοδοντίτιδας.
Επειδή όμως η σχέση είναι αμφίδρομη, δηλαδή η αθεράπευτη περιοδοντίτιδα επιδεινώνει την κατάσταση ενός διαβητικού, το National institute of Diabetes, Digestive and Kidney Diseases (NIDDK) των ΗΠΑ προτείνει στους διαβητικούς να διατηρούν όσο το δυνατόν σε άριστη κατάσταση τα ούλα τους και γενικώς τη στοματική τους υγιεινή.
Επιπλέον, πριν μερικά χρόνια, αίσθηση προκάλεσε η συσχέτιση της περιοδοντίτιδας με καρδιαγγειακές νόσους. Θεωρητικά τα παθογόνα στοματικά μικρόβια παίζουν ρόλο στη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας, όμως καμία μελέτη δεν απέδειξε ότι η περιοδοντίτιδα συνδέεται με καρδιαγγειακές νόσους.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι μια καλή στοματική υγιεινή συντελεί στην καλή υγεία ολόκληρου του οργανισμού, μιας και η στοματική κοιλότητα είναι η καλύτερη “είσοδος” μικροβίων. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

(Visited 26 times, 1 visits today)

Last modified: January 7, 2015

Close