Written by 3:27 am Επιστημονικά Νέα, Καινοτομία

Τροχός τέλος, με ανακάλυψη Ελληνίδας επιστήμονα!

Αυτό που τρομάζει περισσότερα από όλα κάποιον που θέλει ή πρέπει να επισκεφτεί τον οδοντίατρο είναι φυσικά ο τροχός. Πως θα ήταν όμως τα πράγματα εάν δεν υπήρχε πια ο τροχός στην οδοντιατρική θεραπεία;
Την απάντηση δίνει η Ελληνίδα Δρ Αμαλία Αγγελή με την έρευνά της στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Λιντς της Βρετανίας. Η απάντηση είναι ένα “μαγικό υγρό” με την βοήθεια του οποίου το δόντι αναδομείται μόνο του.
Το υγρό αυτό είναι ένα διάλυμα μιας πρωτεΐνης, του πεπτιδίου Ρ11-4, το οποίο έχει τη δυνατότητα να μετατρέπεται σε τζελ σε συνθήκες όπως αυτές των πόρων του διαβρωμένου δοντιού. Το τζελ αυτό αποτελείται από ινίδια τα οποία μπορούν και έλκουν ιόντα ασβεστίου και αυτά με τη σειρά τους έλκουν φωσφορικά ιόντα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κρύσταλλοι φωσφορικού ασβεστίου οι οποίοι διογκώνονται και γεμίζουν τους μικροπόρους.
Η μέθοδος αυτή έχει δοκιμαστεί σε περιβάλλον in vitro αλλά και σε 15 ασθενείς με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Με μία μόνο εφαρμογή στους εθελοντές ασθενείς και σε διάστημα λίγων εβδομάδων, τα δόντια τους παρουσίασαν αναδόμηση της αδαμαντίνης. Το εντυπωσιακότερο ήταν ότι η διαδικασία αναδόμησης συνεχιζόταν και για τους επόμενους μήνες χωρίς καμία αλλοίωση στο σχήμα και το μέγεθος των δοντιών.
Η δοκιμή θα γίνει και σε άλλους χιλιάδες ασθενείς καθώς παράλληλα εξετάζεται ποιος θα είναι ο τρόπος διάθεσης μιας και την εμπορική εκμετάλλευση έχει ήδη αναλάβει η ελβετική εταιρεία Credentis.
Επίσης υπάρχει ήδη η σκέψη ανάπτυξης της ίδιας μςθόδου για την ανάπλαση των οστών.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

(Visited 166 times, 1 visits today)

Last modified: October 26, 2022

Close