Written by 9:17 pm Οργάνωση και λειτουργία Οδοντιατρείου

Οδοντιατρική περίθαλψη στην εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνης

Η περίοδος εγκυμοσύνης για μια γυναίκα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη από πολλές απόψεις. Όσον αφορά την οδοντιατρική περίθαλψη εκείνη την περίοδο ο οδοντίατρος θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικός και να συζητήσει τις πιθανές επιλογές με την εγκυμονούσα.
Φυσικά ο στόχος είναι να παρασχεθούν οι αναγκαίες οδοντιατρικές υπηρεσίες χωρίς όμως επιπτώσεις στην μητέρα ή το έμβρυο. Γι’αυτό καλό θα ήταν οποιαδήποτε εκτεταμένη θεραπεία να αποφευχθεί, εάν αυτό είναι δυνατόν, και ειδικά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Το 2ο και το 3ο τρίμηνο είναι λιγότερο επικίνδυνη περίοδος για οδοντιατρικές πράξεις.
Παρόλα αυτά στην περίπτωση εκτεταμένης φθοράς σε κάποιο δόντι και μάλιστα κοντά στο νεύρο, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα διότι μια ενδεχόμενη μόλυνση θα ήταν επιβλαβής στην μητέρα ή το μωρό.
Συνίσταται οι έγκυες να κάνουν τουλάχιστον έναν καθαρισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να αποφευχθεί η ανάπτυξη ουλίτιδας. Όπως και οι ακτίνες Χ καλό είναι να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Τέλος σε περιπτώσεις που είναι αναπόφευκτη η οδοντιατρική περίθαλψη, ο οδοντίατρος θα πρέπει να αποφύγει την χρήση της τοπικής αναισθησίας η οποία περιέχει επινεφρίνη, διότι διαπερνά τον πλακούντα. Αν πρέπει να χορηγηθούν αντιβιοτικά στην μέλλουσα μητέρα, πλέον συστήνεται η κλινδαμυκίνη 300 mg που είναι πιο αποδεκτή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πριν από οποιαδήποτε όμως χορήγηση φαρμάκου θα πρέπει να ενημερώνεται και να συμβουλεύεται ο γυναικολόγος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

(Visited 17 times, 1 visits today)

Last modified: December 30, 2014

Close