Written by 12:24 pm Διάφορα, Επιστημονικά Νέα

Πονόδοντος; Δείτε τις 10 πιο σημαντικές αιτίες

Ο πονόδοντος θα έκανε τον καθένα δυστυχισμένο. Η προσπάθεια του να καταλάβετε τις αιτίες του πονόδοντου είναι δικαιολογημένη, γι’αυτό κι εμείς κάναμε την παρακάτω λίστα. Στην λίστα θα βρείτε τους δέκα αιτίες του πονόδοντου, ώστε να μπορείτε να προσδιορίσετε τι πήγε λάθος, και να αποφασίσετε το καλύτερο δυνατό σχέδιο δράσης.
10.Ορθοδοντική Θεραπεία
Σιδεράκια, μασελάκια, και άλλα ορθοδοντικά μηχανήματα είναι μια κοινή αιτία για τη στοματική δυσφορία και τον πόνο μεταξύ των δοντιών. Ο πόνος είναι αρκετά αισθητός αμέσως μετά τις προσαρμογές που σφίγγουν ή μετακινούν τα δόντια, αλλά συνήθως υποχωρεί μετά από μερικές μέρες. Αν ο πόνος εξακολουθεί και είναι δυσάρεστος, συζητήστε με τον ορθοδοντικό σας για την αναπροσαρμογή της ορθοδοντικής συσκευής σας ούτως ώστε να μην έρχεται σε αντίθεση με την καθημερινή σας ζωή.
9.Στραβά δόντια ή έγκλειστοι φρονιμίτες.
Δόντια που δεν είναι ευθυγραμμισμένα, μπορεί να ασκούν πίεση σε άλλα σπρώχνοντας τα έξω από τη θέση τους με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος. Έγκλειστοι φρονιμίτες που έχουν αποτύχει να ξεπεράσουν τη γραμμή των ούλων, μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά επώδυνοι, καθώς μεγαλώνουν μέσα στα ούλα και είναι πιθανό να σπρώχνουν και τα άλλα δόντια. Γι’αυτά τα θέματα χρειάζεται να συμβουλευτείτε το οδοντίατρό σας, εάν δεν το έχετε ήδη κάνει. Για την περίπτωση των στραβών δοντιών συνήθως προτείνεται κάποια ορθοδοντική θεραπεία, όπως τα σιδεράκια. Για τους έγκλειστους φρονιμίτες το πιθανότερο είναι να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
8.Ακατάλληλο βούρτσισμα ή χρήση του οδοντικού νήματος.
Πολύ συχνά, οι άνθρωποι δεν δίνουν προσοχή στην πίεση που ασκούν όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους, με αποτέλεσμα να πιέζουν πολύ. Αυτό οδηγεί σε ερεθισμό, αιμορραγία, ή και φλεγμονές στα ούλα. Αν συνεχώς ασκείται αυτή η υπερβολική πίεση κατά το βούρτσισμα, μπορεί να προκληθεί υποχώρηση των ούλων η οποία θα κάνει τα δόντια ασταθή, και αυτό με τη σειρά του θα προκαλέσει περισσότερο πόνο. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας σχετικά με τις κατάλληλες τεχνικές βουρτσίσματος, και βεβαιωθείτε πως χρησιμοποιείτε μόνο οδοντόβουρτσες με μαλακές τρίχες.
7.Τριγμός των δοντιών.
Το τρίξιμο των δοντιών είναι μια συχνή αιτία του πόνου στα δόντια, στο σαγόνι, και στο λαιμό. Οι άνθρωποι που τρίζουν τα δόντια τους γενικά το κάνουν όταν κοιμούνται ή κατά τη διάρκεια αγχωτικών καταστάσεων. Το υπερβολικό τρίξιμο των δοντιών περιλαμβάνει βίαιο σφίξιμο της γνάθου και τρίξιμο των πάνω και των κάτω δοντιών μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις και τα οστά του σαγονιού, πονοκεφάλους, ακόμα και ραγισμένα ή “πελεκημένα” δόντια, τα οποία είναι πολύ επώδυνα. Η καλύτερη θεραπεία για τον τριγμό των δοντιών είναι μία προσαρμοσμένη συσκευή για τον ύπνο που προστατεύει από το τρίξιμο.
6.Κατεστραμμένα σφραγίσματα.
Τα βαθιά σφραγίσματα συχνά προστατεύουν ευάλωτα τμήματα των δοντιών. Όταν αυτά τα προστατευτικά καταστραφούν, τα ευαίσθητα τμήματα των δοντιών εκτίθενται σε ακραίες θερμοκρασίες, τροφές, και βακτήρια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, ο οποίος μπορεί να είναι οποιασδήποτε έντασης. Εάν έχετε ένα κατεστραμμένο σφράγισμα, φροντίστε να κλείσετε ένα έκτακτο ραντεβού με τον οδοντίατρό σας, προτού τα ευάλωτα μέρη των δοντιών σας υποστούν μεγαλύτερη ζημιά ή φθορά.
5.Ευαισθησία στη θερμοκρασία.
Εάν αντιμετωπίζετε οξύ πόνο κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά το φαγητό ή όταν πίνετε κάτι ζεστό ή κρύο, αυτό κυρίως συνδέεται με την ευαισθησία στα δόντια. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το σμάλτο των δοντιών σας έχει φθαρεί και η οδοντίνη (το στρώμα όπου βρίσκονται τα νεύρα του δοντιού) να είναι εκτεθειμένη, ή να είναι αποτέλεσμα πρόσφατης λεύκανσης στα δόντια. Για να προστατεύσετε αυτά τα νεύρα από ακραίες θερμοκρασίες, δοκιμάστε μια οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας να σας προτείνει περισσότερες θεραπευτικές επιλογές.
4.Κατάγματα στα δόντια.
Τα δόντια μπορεί να ραγίσουν ή να “πελεκηθούν” με πολλούς τρόπους: από μια πτώση, από ένα ατύχημα στον αθλητισμό, κ.α. Εάν αισθάνεστε πόνο σε ένα σπασμένο δόντι, σημαίνει ότι το κάταγμα έχει φτάσει στη μέση του δοντιού όπου βρίσκονται οι νευρικές απολήξεις, και αυτό μπορεί να προκαλέσει βασανιστικό πόνο. Αυτό μπορεί να συμβεί αμέσως μόλις το δόντι σπάσει ή υποστεί βλάβη, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και με τον καιρό καθώς οι βλάβες στα δόντια επιδεινώνονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα κατάγματα στα δόντια θα πρέπει να παρακολουθούνται από οδοντίατρο, πριν έχουν την ευκαιρία να επιδεινωθούν.
3.Ουλίτιδα και Περιοδοντίτιδα.
Οι ασθένειες των ούλων χαρακτηρίζονται από έναν ήπιο πόνο στο στόμα, κόκκινα ούλα που αιμορραγούν, καθώς και πονόδοντο. Μια κοινή αιτία γι’αυτό είναι οι φλεγμονές στα ούλα. Εάν αυτό αφεθεί χωρίς θεραπεία, τα δόντια, τα οστά και τα ούλα θα μπορούσαν να καταστραφούν και να χρειαστούν χειρουργικές επεμβάσεις για να απαλλάξουμε το στόμα από τη λοίμωξη.
2.Απόστημα στο δόντι.
Όταν η τερηδόνα προχωρά κάτω από το ορατό δόντι σε σημείο που επηρεάζει τη ρίζα, είναι πολύ πιθανό να έχει μολύνει τη ρίζα καθώς και τον περιβάλλοντα ιστό. Αυτό θα οδηγήσει σε έναν ευρύ, παλλόμενο πόνο, και δεν θα είναι εύκολο να καθοριστεί πιο δόντι είναι ο ένοχος. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και πρέπει να αντιμετωπιστεί επαγγελματικά το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των οστών και των ιστών.
Και τώρα… Η νούμερο 1 αιτία!
1.Τερηδόνα.
Η πιο κοινή αιτία για τον επώδυνο πονόδοντο είναι η τερηδόνα και μπορεί να επηρεάσει τον καθένα. Για να προκαλέσει πονόδοντο και πόνο στην περιοχή γύρω από το δόντι, η τερηδόνα πρέπει να έχει προχωρήσει σημαντικά, και να έχει φτάσει το εσωτερικό στρώμα του δοντιού, την οδοντίνη. Μόλις η οδοντίνη υποστεί ζημιά, το δόντι γίνεται πολύ ευαίσθητο και έχει σχηματιστεί μια κοιλότητα. Εάν ο πόνος γίνει έντονος, η τερηδόνα έχει φτάσει στη μέση του δοντιού. Το ζήτημα της τερηδόνας πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα στα δόντια.
Πηγή

(Visited 56 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close